Kafelnikov en Grosjean ook al uit toernooi

De Amerikaan Alex Kim zorgde vandaag in de tweede ronde van de Australian Open voor een verrassing door de als vierde geplaatste Rus Yevgeni Kafelnikov in drie sets (6-3, 7-5 en 6-3) uit te schakelen.

De nummer vijf van de plaatsingslijst, de Fransman Sebastien Grosjean, verloor in vijf sets (6-4, 3-6, 6-0, 5-7 en 6-4) van de Spanjaard Francisco Clavet.

Voor het eerst in de geschiedenis van het professionele tennis raakte de Australian Open al na twee ronden de vijf hoogste geklasseerde spelers kwijt. Na de afmelding van Agassi (3), de nederlagen van Kuerten (2) en Hewitt (1) werd de exodus van topspelers vervolgd met de onverwachte uitschakelingen van Kafelnikov en Grosjean. De 23-jarige Kim had zich voor de tweede grandslam in zijn carrière geplaatst via het kwalificatie-toernooi. De nummer 234 van de ATP-ranking boekte vandaag het grootste succes in zijn carrière door optimaal te profiteren van een offday bij Kafelnikov.

Voor het eerst sinds zijn debuut in Melbourne in 1994 werd de Rus al voor de kwartfinales uitgeschakeld. ,,Dit is de pijnlijkste nederlaag uit mijn loopbaan'', verklaarde de 27-jarige Kafelnikov. ,,Ik heb me nog nooit zo slecht gevoeld op de baan. Ik had totaal geen energie, waardoor ik me nauwelijks kon bewegen. Ik herkende mezelf niet. Het leek wel alsof een andere tennisser mijn plaats had ingenomen.'' Kim verloor twee weken geleden in Adelaide nog kansloos van Sjeng Schalken. Maar de kleine Amerikaan had vandaag het idee dat hij op een wolk zat. ,,Kafelnikov speelde veel zwakker dan ik had verwacht en bij mij lukte alles'', jubelde Kim. ,,Ik ben mijn landgenoot Todd Martin dankbaar voor zijn tips. Hij hield me voor dat ik in mezelf moet geloven.''

Vorig jaar bereikte de Fransman Grosjean nog de halve finales in Melbourne. Maar na de stunt in de Davis-Cupfinale tegen Australië hebben de Franse tennissers van een lange vakantie genoten. Grosjean erkende dat hij onvoldoende voorbereid was op een slijtageslag in een grandslamtoernooi. De Spaanse veteraan Clavet beet zich vandaag geduldig vast in elke slagenwisseling. Gehinderd door een schouderblessure gaf de Franse nummer vijf van de wereldranglijst zich na bijna drieënhalf uur gewonnen.