Groot animo vertrekbonus bij ABN Amro

De reorganisatie van ABN Amro in Nederland verloopt volgens de bank voorspoedig. Voor de vrijwillige vertrekregeling hebben zich 6.673 werknemers aangemeld. Dat heeft ABN Amro vandaag bekendgemaakt.

De grootste groep afzwaaiers zijn deeltijdwerkers, vaak vrouwen, in de leeftijdsgroep van 48 tot 53 jaar. De hoeveelheid vrijwillige opstappers komt overeen met 5.000 voltijdbanen. Eind 2003 wil de bank het aantal functies van de Nederlandse business unit, zo'n 29.000, hebben gereduceerd met 6250 voltijdsequivalenten (fte's). Er werken ongeveer 33.000 mensen bij de bank. De vertrekkers strijken een aantrekkelijk premie op. Voor de reorganisatie is door de bank 220 miljoen euro opzijgezet. In 2004 moet de herstructurering een jaarlijkse besparing van 400 miljoen euro opleveren.

,,Het zijn er veel meer geworden dan aanvankelijk was verwacht. De afgelopen dagen hebben zich nog een hoop mensen gemeld voor de regeling'', reageert Huug Gorter, bestuurder van FNV Bondgenoten. Floris Deckers, de baas van ABN Amro Nederland, reageerde vanmorgen verheugd op de uitkomst van de vertrekregeling. ,,Het is volgens onze plannen verlopen. We hebben een moeilijke periode achter de rug. Iedereen in de bank dacht na over de vertrekregeling.''

Volgens Deckers was het logisch dat de reorganisatie veel emoties zou oproepen. ,,Wij moesten het doen. Misschien kan je achteraf zeggen dat je bepaalde dingen anders zou hebben gedaan, maar het zal altijd pijnlijk blijven. Het was pijnlijk voor Groenink [bestuursvoorzitter ABN Amro], voor mij en voor de werknemers.''

Bij de vertrekkers zit een groep van 1.078 mensen die gebruik maakt van de ouderenregeling. Verwacht wordt dat in de loop van dit jaar en volgend jaar nog meer ouderen een beroep zullen doen op deze regeling. De reorganisatie heeft betrekking op het filialennetwerk. De 830 kantoren maken plaats voor 570 zogenoemde bankshops (voor eenvoudige bankzaken) en 78 advieskantoren. Eind 2002 moet het nieuwe concept zijn `uitgerold' in het land.

In 2000 zag de bank in Nederland zijn bedrijfsresultaat met 21,9 procent dalen naar 1,2 miljard euro. Voor 2001 verwacht de bank nog minder te verdienen met zijn retail-activiteiten. Volgende maand presenteert ABN Amro jaarcijfers.