Flauw en zonder pit

Sinds zijn debuut Clerks (1994) heeft Kevin Smith in al zijn films een plaatsje ingeruimd voor het komische duo Jay (Jason Mewes) en Silent Bob (Smith zelf), twee hasj dealende `losers' die met de flauwste grappen voor pit zorgden in Clerks, Mallrats, Chasing Amy en Dogma en afgeleiden daarvan in de vorm van televisietekenfilms en stripboeken. Smith gaf het duo in zijn nieuwste film, volgens de regisseur de laatste aflevering van zijn New Jersey Chronicles, de hoofdrol. Jay and Silent Bob Strike Back is vooral een film over die kroniek geworden, waarin Jay en Silent Bob via allerlei omwegen naar Hollywood reizen om te voorkomen dat er, in de vorm van de stripfiguren Bluntman en Chronic, waarvoor zij ooit model stonden, een film over hen wordt gemaakt omdat er op internet jongetjes zijn die zeggen dat Jay and Silent Bob `suck' .

De vele verwijzingen zullen voor degenen die niet alle afleveringen van de kroniek gezin heeft, soms nauwelijks te volgen zijn. Maar ook voor kenners is Jay and Silent Bob niet leuk. Zelfs stoned kan er niet veel aan zijn. Misschien zijn de puberale grappen van het duo alleen te genieten in kleine doseringen, misschien had Smith zijn dag zijn jaar? niet. Zelfs de ellenlange uitgesponnen grappen ten koste van Miramax zijn niet leuk, de angel is eruit gehaald omdat Miramax de film gewoon produceert en het niet leuk is om iemand uit te lachen als je weet dat die er toch geen aanstoot aan neemt. Zelfs de aanwezigheid van de in het popuniversum van Smith zo bewonderde helden als Carrie Fisher en Mark Hamill uit Star Wars in cameo's mag niet baten. Jay and Silent Bob Strike Back laat de kijker wel met een vraag achter. Waarom zijn deze Amerikanen zo op hun achterste gefixeerd? Bijna elke grap en elke belediging schrijft voor dat je daar iets instopt.

Jay And Silent Bob Strike Back. Regie: Kevin Smith. Met: Jason Mewes, Kevin Smith, Ben Affleck, Matt Damon, Jason Biggs, Carrie Fisher, Mark Hamill, Chris Rock. In 14 bioscopen.