Fiscus soepeler MKB

Ondernemers die hun bedrijf willen verkopen kunnen dat binnenkort ook zonder extra kosten doen aan werknemers die ministens drie jaar werkzaam zijn in het bedrijf. De fiscale regeling is met name gunstig voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, die nu nog vaak hun bedrijf moeten beëindigen vanwege de hoge kosten van een overdracht.

Dat heeft staatssecretaris Bos (Financiën) gisteren bekendgemaakt. Sinds de invoering van het nieuwe belastingstelsel mochten ondernemers hun zaak al kostenloos overdragen aan mensen die de laatste drie jaar `mede-ondernemer' zijn geweest. Daarvoor mocht slechts `geruisloos worden doorgeschoven' aan familieleden. Dat is sinds 2001 niet meer mogelijk, behalve bij overlijden.

Met name Kamerlid Giskes (D66) had bezwaar tegen de in haar ogen te beperkte mogelijkheden voor overdracht van het bedrijf. De overdracht aan mede-ondernemers ging wat haar betreft niet ver genoeg. Bos komt haar nu tegemoet, al ziet hij nog wel wat problemen. Hij wil bijvoorbeeld de eis invoeren dat de werknemer die de zaak overneemt de laatste drie jaar ook `organisatorische medeverantwoordelijkheid' voor het bedrijf heeft gehad. De totale verruiming kost de staat naar verwachting 2,3 miljoen euro per jaar (5 miljoen gulden) aan belastingderving.