Film met Stallone klein uitgebracht

In september 1999 vonden in Amerika verschillende `sneak previews' plaats van D-Tox, de eerste grote studiofilm van regisseur Jim Gillespie, die een jaar eerder veel succes had geoogst met zijn low-budget-tienerhorrorfilm I Know What You Did Last Summer. De aanzienlijke productiekosten van 55 miljoen dollar leken geen probleem, omdat niemand minder dan Sylvester Stallone de hoofdrol speelt van een alcoholistische FBI-agent, die in een afgelegen afkickcentrum voor ontgoochelde politiemensen opnieuw geconfronteerd wordt met de seriemoordenaar die ooit zijn verloofde afslachtte.

Het proefpubliek reageerde nogal negatief, en het vuurtje werd opgestookt op Internet-sites als ain't-it-cool-news, die zich specialiseren in het zout wrijven in de wonden van Hollywood. Meestal leidt zo'n ongeluk tot een hermontage en enige vertraging in de uitbreng. Universal kondigde eerst de nieuwe titel The Outpost aan, en vervolgens Eye See You, maar de film werd niet meer uitgebracht en verdween uit het zicht.

Bijna twee en een half jaar later verschijnt D-Tox onder de originele titel ineens in een aantal kleinere Europese landen (Finland, Griekenland, Scandinavië en de Benelux), in een voor een Stallone-film bescheiden aantal kopieën. De winkeldochter blijkt helemaal niet zo mislukt te zijn als verwacht.

Akkoord, de proloog waarin de seriemoordenaar met vervormde stem aankondigt dat er vanavond weer het lijk van een smeris gevonden zal worden, is gepikt van Seven, en het scenario stikt van de onwaarschijnlijke wendingen, maar de architectuur van het afkickcentrum, een ondergrondse bunker in de sneeuw van Wyoming, is indrukwekkend. Sly Stallone kijkt mooi als een geslagen hond, er zijn een paar aardige bijrollen (vooral van Charles S. Dutton, een zwarte reus op een ijsvlakte) en het geweld is vooral in de slotscène buitengewoon gruwelijk. Een aardige gemiddelde publieksfilm, zou je denken. Maar ergens heeft iemand kennelijk iets verkeerd gedaan in de marketing, en dan is een film in de huidige globale filmeconomie reddeloos verloren. Het hoe en waarom zou een wetenschappelijk onderzoek waard zijn.

D-Tox (Eye See You). Regie: Jim Gillespie. Met: Sylvester Stallone, Charles S. Dutton, Polly Walker, Kris Kristofferson. In 8 bioscopen.