`Dood Papoealeider schuld leger'

De Indonesische politie verdenkt militairen van de recente moord op Papoealeider Theys Hiyo Eluay. De politiechef van de provincie Papoea, inspecteur-generaal I Made Mangku Pastika, sprak die verdenking gisteren voor het eerst uit. De politiegeneraal zei over aanwijzingen, maar nog niet over doorslaggevende bewijzen te beschikken dat zeven commando's van het Corps Speciale Troepen (Kopassus), een elite-eenheid van de landmacht, de moord op Eluay hebben gepleegd. Pastika baseert zijn vermoeden op de verklaringen van zestig getuigen die na de moord door de politie zijn ondervraagd.

Theys Eluay, leider van de beweging die streeft naar een `vrij West-Papoea', werd in de nacht van 10 op 11 november in zijn auto ontvoerd en vermoord, nadat hij een feestje had bijgewoond in het hoofdkwartier van Kopassus in de provinciehoofdstad Jayapura. Eluay's chauffeur wist aan de ontvoerders te ontkomen, meldde zich vervolgens bij de Kopassusbasis en verdween daarna spoorloos.

Getuigen hebben verklaard dat de plaatselijke Kopassuscommandant, luitenant-kolonel Hartomo, Eluay bij zijn vertrek uit de basis uitgeleide deed en verhinderde dat de Papoealeider een lift gaf aan een journalist. Toen de auto wegreed, zat er een onbekende op de achterbank. Even later werd Eluay ontvoerd. Kopassus heeft in Papoea een zeer slechte naam. Militairen van het onderdeel zijn betrokken bij smokkel en in het recente verleden werden Papoea-informanten van Kopassus meermalen na bewezen diensten geliquideerd.

De politie van Papoea heeft de medewerking gekregen van de militaire politie bij de ondervraging van Kopassusleden. Het hoofdkwartier van de strijdkrachten in Jakarta heeft een speciaal onderzoeksteam naar Papoea gestuurd om de politie bij te staan. Advocaten van getuigen zeggen zich echter zorgen te maken over de veiligheid van hun cliënten.

Pastika garandeerde de al gehoorde getuigen gisteren bescherming en deed eventuele nieuwe getuigen hetzelfde aanbod. Pastika's uitlatingen getuigen van moed, want het leger is nog steeds machtig in Indonesië. De politie krijgt bij zijn naspeuringen, naar verluidt, volledige steun van president Megawati Soekarnoputri.