Dichters huldigen koninklijk bruidspaar

Een aantal Nederlandse dichters heeft op verzoek van de gemeente Amsterdam een gedicht geschreven naar aanleiding van het koninklijk huwelijk van Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. De gedichten worden door de Amsterdamse burgemeester Job Cohen aangeboden bij het burgerlijk huwelijk op 2 februari. Dat heeft de gemeente Amsterdam bevestigd. De details van de uitreiking, die wordt georganiseerd door het culturele projectbureau Verstegen & Stigter, worden morgen tijdens een persconferentie in de Beurs van Berlage bekendgemaakt.

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst benaderde vorige maand in opdracht van de gemeente een aantal oud-winnaars van de Herman Gorterprijs, een van de Amsterdamse kunstprijzen die het AFK jaarlijks uitreikt. De dichters werd verzocht binnen vijf weken een gelegenheidsgedicht te leveren tegen een vergoeding van 900 euro. Lang niet alle benaderde dichters gingen op dit verzoek in. Willem van Toorn (winnaar van de Gorterprijs in 1992, met de bundel Eiland): ,,Ik heb volstrekt geen affiniteit met het koningshuis.''

K. Michel (winnaar in 1995, met Boem de nacht) vindt dat het AFK een `schoonheidsfoutje' heeft gemaakt door winnaars van de Herman Gorterprijs te benaderen. In zijn afwijzingsbrief schrijft hij: ,,Misschien bent u door alle drukte vergeten dat Gorter naast dichter ook een gedreven communist was en een tegenstander van de monarchie. Het lijkt me dan ook niet passend om onder het vaandel van zijn naam een gedicht te schrijven voor het prinselijk bruidspaar.'' Welke dichters wel meedoen houdt de gemeente vooralsnog geheim. Anneke Brassinga (winnares in 1990 met de bundel Landgoed) is volgens collega-dichters een van hen, maar zij weigert ieder commentaar.

Het cadeau van de gemeente Amsterdam is niet de eerste lyrische uiting rond het koninklijk huwelijk. Gerrit Komrij schreef in maart al een gedicht ter gelegenheid van de verloving tussen Willem-Alexander en Máxima. In dit gedicht verwees de dichter des vaderlands naar de junta in Argentinië. In december verscheen bovendien het speciale huwelijkslied Lopen op het water, een duet van de Nederlandse artiesten Marco Borsato en Sita.

    • Ward Wijndelts