`De wildheid is uit de markt'

De huizenprijzen stijgen dit jaar nog maar maximaal 2 procent, verwacht NVM-voorzitter Oscar Smit. `Nederlanders raken gewend aan een terugloop van de economie. Iedereen heeft wel een buurman in de problemen.'

Makelaarsvoorman Oscar Smit nam vorige maand het voorzitterschap van de NVM over van Timo Smit – geen familie – die tussen 1996 en 1998 al eerder voorman van Nederlands grootste makelaarsorganisatie was. De Smit van nu treft een instabiele woningmarkt aan, en wil de ondeskundigheid van zijn makelaars gaan aanpakken.

Hoe verhoudt de Nederlandse woningmarkt van vorig jaar zich tot die van 2002?

,,Vorig jaar stegen de huizenprijzen met 5,9 procent, met in het laatste kwartaal nog maar een stijging van slechts 0,9 procent. Voor dit jaar verwacht ik dat de prijzen ergens tussen nul en twee procent stijgen. De wildheid is uit de markt. Goedkopere woningen blijven zeer zeker een sterke opwaartse prijsdruk houden, maar voor vrijstaande woningen treedt een zeer matige stijging van de prijzen op.''

Verwacht u misschien zelfs een prijsdaling?

,,In deze sector woningen komt ongetwijfeld een correctie en er zullen ook huizen zijn die in prijs gaan dalen. Ook in de regio Amsterdam verwacht ik dat de stijging van de prijzen van de afgelopen jaren fors gaat afnemen.

,,In de regio's Den Haag en Rotterdam zijn de prijsstijgingen de afgelopen jaren minder hoog geweest dan in de regio Amsterdam.''

Waardoor wordt die teruggang in de prijzen veroorzaakt?

,,Nederlanders raken steeds meer gewend aan een teruglopende groei van de economie. Het verwachtingspatroon van consumenten loopt daardoor terug, links, rechts en achter naast je vallen de ontslagen. Iedereen heeft wel een buurman in de problemen. Daarbij komt het almaar teruglopende aantal nieuw opgeleverde woningen. Gelet op die ontwikkeling van het woningaanbod en de geringe economische groei verwacht ik voor 2002 een prijsontwikkeling die gelijk is aan de inflatie.''

Welke gevolgen heeft dit alles voor de makelaarsbranche?

,,De afgelopen jaren zijn er nogal wat makelaars begonnen wier werk niet gestoeld was op deskundigheid. Voor velen leek het dat makelaardij ging om snel veel geld verdienen. Kwaliteit, betrouwbaarheid en deskundigheid vind ik noodzakelijk voor de leden van de NVM. Bij een aantal van hen denk ik dat deze factoren tekortschieten. Dat moet beter kunnen, ook al kan bijscholing een zwaar karwei zijn.''

    • Freek Staps