Connectie Osama in Amsterdam

Een hooggeplaatste medewerker van Osama bin Laden heeft vanuit Amsterdam als verkenner gewerkt om doelen voor terroristische aanslagen te kunnen inventariseren. Dat blijkt uit een rapport dat opgeslagen was in een computer die Amerikaanse journalisten van de Wall Street Journal hadden gekocht van een Afghaan. Deze zou het apparaat hebben meegenomen uit een verlaten kantoor van het Al-Qaeda-netwerk in de Afghaanse hoofdstad Kabul.

De Amerikaanse krant Wall Street Journal citeert vandaag uit het dertien pagina's tellende rapport.

Een kleine maand voor de aanslagen van 11 september ontvingen kaderleden van Al-Qaeda het rapport waarin ,,uitzonderlijk goede mogelijkheden'' worden beschreven voor terrorisme in Israël. Grote gebouwen en vliegtuigen worden genoemd.

Het rapport is gemaakt door een verkenner die met luchtvaartmaatschappij El Al via Amsterdam naar Tel Aviv vloog. De man beschikte over een nieuw Brits paspoort en reisde ook naar Egypte, Turkije en Pakistan.

De verkenner, die in het rapport wordt aangeduid als `broeder Abdul Ra'uff', vertoont opvallende overeenkomsten met de Britse `bomschoen-terrorist' Richard Reid. Deze werd op 22 december 2001 opgepakt op een vlucht naar Miami toen hij explosieven in zijn schoenen tot ontploffing probeerde te brengen.

Uit een onderzoek dat onder leiding van het Amsterdamse openbaar ministerie en in samenwerking met collega's van de Amerikaanse FBI wordt uitgevoerd, is inmiddels definitief gebleken dat Reid enige tijd in Amsterdam woonde. Hij heeft daar waarschijnlijk ook explosieven aangeschaft.

Over het nu geopenbaarde rapport wil het openbaar ministerie niets zeggen. [Vervolg TERRORIST: pagina 3]

TERRORIST

Abdul Ra'uff verborg geloof

[Vervolg van pagina 1] In het rapport over de verkenningsmissie – dat door de krant pas kon worden gelezen na het kraken van een ingewikkelde beveiligingscode – staat beschreven hoe Abdul Ra'uff zijn puriteinse islamitische geloof tijdens een tiendaags verblijf in een Amsterdams hotel probeerde te verbergen. ,,Hij nam lege alcoholflessen van straat en stopte die in de vuilnisbak van zijn kamer''. Hij verzamelde ook sigarettenpeuken om ze in de asbak van zijn kamer te leggen. Toen een veiligheidsmedewerker van El Al hem vroeg naar de reden voor zijn bezoek aan Amsterdam, zei hij in Nederland te zijn voor de hasjiesj.

In juli kreeg de verkenner op het Britse consulaat in Amsterdam een nieuw paspoort. Het oude had hij na verwijdering van een visumsticker voor Pakistan, zogenaamd per ongeluk, in de wasmachine gestopt. Vast staat dat Richard Reid in december ook in Brussel een nieuw paspoort kreeg, nadat hij het als vermist had opgegeven.

Opsporingsambtenaren houden er nadrukkelijk rekening mee dat Reid en broeder Abdul een en dezelfde persoon zijn.

Op één punt wijkt Reid echter nadrukkelijk af van de instructies die op de computer staan weergegeven. Al Qaeda-medewerkers moeten er onberispelijk – als een zakenman – uitzien, zodat ze ook business-class kunnen reizen. Reid oogde slordig, had lang haar en een baard en hij droeg basketbalschoenen waarin de explosieven verstopt zaten.