Borst: Druk van artsen op patiënten is onacceptabel

Minister Borst (Volksgezondheid) vindt het onaanvaardbaar dat sommige huisartsen patiënten dwingen om van verzekeraar te veranderen. Ook is het ontoelaatbaar als huisartsen ziekenfondspatiënten een rekening sturen, tegen particulier tarief. Overstappen naar een andere verzekeraar kan resulteren in hogere premie.

Een aantal huisartsen, verspreid over het land, probeert ziekenfondspatiënten te laten overstappen naar een verzekeraar waarmee zij al een contract hebben, om de administratieve rompslomp beperkt te houden. Deze is sterk gestegen nadat de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) onlangs bepaalde dat de collectieve afspraken die huisartsen maakten met verzekeraars over vergoedingen, in strijd zijn met de Mededingingswet. De NMa vindt dat elke huisarts zelf afspraken moet maken met de zorgverzekeraars over de zorg en de prijs daarvan.

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) liet maandag weten vijftig klachten te hebben gekregen van patiënten uit Utrecht en Zwolle. Hoeveel patiënten het in totaal betreft, is onbekend. Volgens een woordvoerder van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) ,,speelt het probleem op landelijk niveau, zij het op kleine schaal''. De LHV ontkent dat van dwang sprake is.

In een overleg gisteren op het ministerie in Den Haag met Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de (LHV) heeft Borst, aldus haar woordvoerder vanmorgen, de toezegging gekregen dat het probleem daadwerkelijk wordt opgelost. ,,De minister vertrouwt erop dat dit ook gebeurt.''

Op de achtergrond speelt een al anderhalf jaar durend conflict tussen zorgverzekeraars en huisartsen over de tarieven voor onregelmatige diensten (weekend/avond/nacht). De huisartsen eisen dat die de komende twee jaar met 400 procent worden verhoogd. Zorgverzekeraars Nederland bood gisteren aan het tarief voor dit jaar te verdubbelen. Het aanbod geldt alleen voor huisartsen die in een dienstenstructuur werken.

De LHV vindt dit voorstel ,,onacceptabel''. Volgens de huisartsen is het slechts een herhaling van een aanbod dat in december al is gedaan. Minister Borst spreekt evenwel van een ,,redelijk'' aanbod en ,,heeft dit ook laten weten aan de LHV'', aldus haar woordvoerder. De bewindsvrouw heeft gisteren laten weten geen extra middelen te hebben om de eisen van de huisartsen te realiseren.