Bekend van radio en tv

Hij is een van de bekendste beleggingsadviseurs van Nederland. Radio 1, Business Nieuws Radio, Nova, allemaal maken ze regelmatig gebruik van zijn diensten. Bij RTL Z heeft hij zelfs een wekelijks optreden, op de vrijdagochtend. Analist Theo Kraan (55) van ABN Amro maakt in de herfst van zijn carrière nog even een grote overstap. Met ingang van 1 maart wordt Kraan Directeur Effecten bij CenE Bankiers, een dochter van grote concurrent ING Groep.

Kraan heeft zijn leven lang in het beleggingsvak gezeten. Na de middelbare school begon hij aan een studie elektrotechniek, maar dat liep spaak op het vak wiskunde. De financiële wereld leek Kraan wel wat en zo kwam hij in dienst bij een commissionair in effecten. Hier leerde hij de Amsterdamse beursvloer kennen en bracht hij het in 1978 tot procuratiehouder. In 1984 trad Kraan in dienst bij de ABN bank, waar hij tien jaar later hoofd van de afdeling Beleggingsadvies Nederland werd.

Als reden voor zijn overstap geeft Kraan dat hij meer direct contact wil met beleggers. ,,De afstand tot de persoonlijke adviespraktijk werd wat groot de laatste jaren. Ik ben gemiddeld zo'n drie tot vier keer per week op radio en televisie. Daarnaast houd ik geregeld lezingen. Bij CenE wil ik me weer meer op het dagelijkse advieswerk gaan richten.''

Maar Theo Kraan is niet de eerste bekende bankier van ABN Amro die de overstap maakt naar ING-dochter CenE Bankiers. René van de Wolfshaar en Peter de Beer gingen hem voor. Woordvoerder Frank Bouman van CenE erkent dat het imago van de privébank `nog niet overeenstemt met onze kwaliteiten' en dat de aanstelling van Theo Kraan in dat licht moet worden bezien. Met andere woorden, CenE is nog te onbekend bij het grote publiek en het aantrekken van een bekend gezicht is een goede manier om sterker naar buiten te treden.

,,Voor ABN Amro is dit een groot verlies'', vindt Jan Smit, eindredacteur van het financiële televisieprogramma RTLZ. Smit prijst Kraans flexibiliteit en snelheid van reageren bij belangrijke gebeurtenissen. Of hij bij CenE Bankiers in dezelfde mate beschikbaar blijft voor RTLZ als nu het geval is, weet Smit niet. ,,Dat is een zaak voor hem en zijn nieuwe werkgever. Maar wat ons betreft verandert er niets.''

Onfeilbaar is Theo Kraan net zomin als andere analisten. Onlangs bleek bij de jaarlijkse beleggingstop-5 van het actualiteitenprogramma Nova hoe sterk de experts ernaast kunnen zitten. Het mandje aandelen dat Kraan en zijn collega's eind 2000 hadden getipt als de grote winstpakkers van 2001 was voor de beleggers die het advies opvolgden een kat in de zak. Vier van de vijf aandelen (waaronder `volksaandeel' KPN) verloren minimaal 44 procent van hun waarde. Alleen Unilever boekte winst, waardoor het totale verlies over de top-5 tot eenderde beperkt bleef.

Een andere kwaliteit die Kraan door Jan Smit (RTLZ) wordt toegedicht – zijn goedmoedigheid en vriendelijkheid – komen in zo'n geval goed van pas. Smit: ,,Ook mensen die veel geld hebben verloren als zijn adviezen eens niet goed uitpakken, blijven vriendelijk tegen hem. Je kunt gewoon niet boos op hem worden.'' Een betere levensverzekering voor beleggingsadviseurs was het afgelopen beursjaar nauwelijks denkbaar.