Arafat laat leider PFLP oppakken

De Palestijnse autoriteiten hebben gisteren de leider van het radicale Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), Ahmed Saadat, gearresteerd, die door Israël wordt gezocht in verband met de moord op de ultrarechtse minister van Toerisme Rehovam Ze'evi. Saadat is de hoogste leider die tot dusverre door de autoriteiten van Yasser Arafat is opgepakt. Israël, dat zware druk op Arafat uitoefent om de verantwoordelijken voor de moord gevangen te zetten, heeft zeer sceptisch gereageerd op de bekendmaking. Premier Ariel Sharon sprak van een ,,virtuele arrestatie''.

Radicale Palestijnse groepen kwamen vanmorgen daarentegen met woedende dreigementen. Het PFLP zelf waarschuwde meteen dat nu ,,een totale politieke confrontatie'' dreigt tussen de autoriteiten van Yasser Arafat en ,,de totaliteit van de Palestijnen''. De moslim-extremistische groepen Hamas en Islamitische Jihad kondigden aan hun aanvallen op Israël te zullen intensiveren. ,,Ons volk zal zich tegen deze onderdrukkende maatregelen verzetten door het verzet [tegen Israël] te intensiveren en terug te slaan tegen de zionistische bezettingstroepen'', aldus een mededeling vanuit de Libanese hoofdstad Beiroet. Daar waren vandaag verscheidene radicale Palestijnse groepen in beraad over de arrestatie van Saadat.

De aanhouding werd in Israël gezien als een poging van Arafat om een confrontatie met Israël uit de weg te gaan over de dood van twee Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever, gisteren. De Palestijnse politie had bij de ontvoering van een van hen werkeloos toegekeken, aldus het Israëlische leger. De Al-Aqsa Brigades, een gewapende vleugel van Arafats Fatah-organisatie, lieten weten de twee te hebben doodgeschoten uit wraak voor de Israëlische liquidatie van een van zijn leiders, maandag in de Palestijnse stad Tulkarem.

Vandaag werd opnieuw een doodgeschoten Israëliër gevonden op de Westelijke Jordaanoever. Premier Sharon zei later dat het aanhoudend geweld bewijst dat Arafat niets doet om een bestand af te dwingen. ,,Daarom moeten wij maatregelen nemen om de burgers van Israël veiligheid te verschaffen.'' Het leger heeft vergeldingsacties aangekondigd.