Apeldoorn legt beslag op grond

De gemeente Apeldoorn heeft beslag laten leggen op een stuk grond dat zij zelf in bezit heeft. Het gaat om zes hectare industriegrond op het nieuwe bedrijventerrein Ecofactorij. Een technische groothandel wil zich daar tegen de zin van de gemeente vestigen.

De groothandel, Reesink uit Zutphen, beschikt over een koopakte en is door de rechter in het gelijk gesteld. De gemeente leverde afgelopen maandag onder protest de bouwgrond maar liet enkele uren later beslag leggen bij het kadaster. De gemeente wilde hiermee, in afwachting van de uitspraak in hoger beroep, voorkomen dat de grond bebouwd werd. Maar omdat Reesink op dat moment de grond nog niet in had geschreven bij het kadaster, heeft de gemeente op eigen grond beslag laten leggen. Een woordvoerder van de gemeente legt de schuld voor deze bijzondere situatie bij het bedrijf. ,,Reesink heeft verzuimd op tijd de grond te registreren.''

Reesink en de gemeente Apeldoorn ruziën al sinds 1997 over een vestiging op Ecofactorij. De gemeente stelt hoge eisen aan bedrijven die zich willen vestigen op het `milieuvriendelijke' bedrijventerrein langs de kruising van de snelwegen A1 en A50. ,,Het moet een hoogstandje worden op milieu- en technologisch gebied'', aldus een woordvoerder. Reesink stelt dat Apeldoorn het `groene' imago van het bedrijventerrein overdrijft en noemt de eisen onredelijk. Reesink is nu nog gevestigd op een verouderd industrieterrein in Zutphen. Het bedrijf wilde deze week met de nieuwbouw beginnen.