Andersen ontslaat accountant Enron

Het schandaal rondom het in surseance verkerende Amerikaanse energieconcern Enron bereikte gisteren een nieuwe climax. Het Amerikaanse accountants- en consultantskantoor Andersen heeft de partner ontslagen die belast was met de controle op Enron.

Dat heeft Andersen gisteren bekendgemaakt. Volgens de onderneming is het deze accountant geweest die de duizenden documenten en e-mails van Enron heeft laten vernietigen. Dat gebeurde direct nadat de accountant vernam dat de Amerikaanse beurstoezichthouder een onderzoek was begonnen naar de accountantscontrole. Dat is volgens waarnemers de sterkste aanwijzing tot nu toe dat mogelijk sprake is geweest van criminele handelingen rondom Enron.

De partner, David B. Duncan, riep op 23 oktober vorig jaar zijn accountants bijeen op zijn kantoor in Houston – waar ook Enron is gevestigd – en gaf de opdracht tot het `snel vernietigen' van de documenten, precies een dag nadat Enron bekendmaakte dat de Securities and Exchange Commission (SEC) aan zijn onderzoek was begonnen.

De vernietiging ging volgens Amerikaanse media waarschijnlijk door tot 9 november, toen een assistent van Duncan een e-mail stuurde met de boodschap ermee te stoppen. Anderson had een dag eerder, op 8 november, van de SEC een een dagvaarding ontvangen in verband met het onderzoek van de SEC. Drie andere accountantspartners zijn door Andersen geschorst.

Enron, tot voor kort de grootste energiehandelaar ter wereld, vroeg vorig jaar december uitstel van betaling aan. Zijn bankroet zou het grootste in de Amerikaanse geschiedenis zijn. De top van het bedrijf wordt beschuldigd van dubbele boekhouding.

Gisteren besloot de beurs van New York Enron, waarvan een aandeel minder dan één dollar waard is, uit de notering te halen.

accountants: pagina 15