Vredesproces Colombia op valreep gered

Het vredesproces in Colombia is voorlopig gered. Enkele uren voor het aflopen van het ultimatum dat de regering de linkse rebellen van de FARC had gesteld bereikten de bemiddelaars een akkoord.

Tien ambassadeurs en onderhandelaar James Lemoyne van de Verenigde Naties bereikten te elfder ure overeenstemming met de linkse guerrillabeweging. President Andres Pastrana heeft het akkoord voor de duur van zes dagen geaccepteerd.

Pastrana heeft drieëneenhalf jaar getracht de guerrillero's tot onderhandelen te bewegen door de instelling van een gedemilitariseerde zone. Maar de FARC verzette zich daartegen en weigerde de wapens neer te leggen. Daarop besloot Pastrana vorige week de zone op te doeken en de FARC tot gisteravond de tijd te geven het gebied (ter grootte van Zwitserland) te verlaten. Daarna zou het regeringsleger het innemen.

Tien in Colombia gevestigde ambassadeurs en VN-gezant Lemoyne wisten gisteren, na een dag van moeizame besprekingen in het dorp Los Pozos, een vrijwel zekere oorlogsdreiging af te wenden. De FARC ging, geheel onverwacht, akkoord met de voorwaarden die Pastrana de afgelopen jaren heeft gesteld in de hoop een duurzaam bestand te bereiken. Volgens de onderhandelaars heeft de FARC ingestemd met de veiligheidsmaatregelen en controles rond de zone. Voorts is overeengekomen de onderhandelingen over een staakt-het-vuren met onmiddellijke ingang te hervatten. De FARC zegde toe een einde te maken aan haar praktijk van ontvoeringen.

Om druk op het `vredesproces' te houden verlangt Pastrana van de 17.000 koppige guerrillabeweging dat er voor 20 januari concrete vooruitgang is geboekt. Gebeurt dat niet dan wil hij het Colombiaanse leger alsnog het gebied in sturen. ,,De tijd verstrijkt voor het bereiken van overeenkomsten waarmee de FARC het land kan laten zien dat het de vrede serieus neemt'', aldus Pastrana in een nationale televisietoespraak. De president heeft het voortbestaan van de gedemilitariseerde zone, Farcolandia in de volksmond, negen keer heroverwogen en verlengd.

De FARC, de grootste en oudste guerrillabeweging van Latijns-Amerika die strijdt voor een socialistische staat, is de afgelopen 38 jaar in een bloedig gevecht verwikkeld met de Colombiaanse regering. Geschat wordt dat daarbij ten minste 40.000 mensen zijn omgekomen. De FARC heeft haar strijd gedurende het vredesoverleg in de `veilige' enclave nooit gestaakt. Volgens de regering heeft de FARC de zone vooral gebruikt voor het verbergen van ontvoerde burgers en politici en de productie en handel in verdovende middelen.

Het nieuws over het jongste tijdelijke bestand is met groot enthousiasme ontvangen in San Vincente, de `hoofdstad' van de zone. De lokale bevolking vierde feest op straat en zwaaide met de Colombiaanse vlag. In de hoofdstad Bogota werd het akkoord begroet als een grote overwinning voor Pastrana.