Verdi Requiem

In het bijna voorbije Verdi-jaar – de componist overleed een eeuw geleden op 27 januari 1901 – was Verdi's Messa da Requiem een van zijn meest gespeelde stukken, want zo konden naast de operagezelschappen ook de symfonieorkesten bijdragen aan de Verdi-herdenking.

Van het Requiem – een van de mooiste stukken uit het klassieke muziekrepertoire – verschenen ook enkele nieuwe cd-opnamen. Valery Gergjev kwam met koor en orkest van zijn St. Petersburgse Mariinski-theater tot een opzienbarend expressieve en extreme interpretatie met een verpletterende existentiële angst, waarbij de hitte het verzengende hellevuur dat op de Dag des Oordeels dreigt nog nooit zo van nabij voelbaar leek. Bijzonder in het solistenkwartet was ook de bijdrage van de populaire blinde tenor Andrea Bocelli.

Claudio Abbado, de scheidende dirigent van de Berliner Philharmoniker, blijft met zijn orkest en twee Zweedse koren op zijn nieuwe opname dichter bij de beste gevestigde Italiaanse traditie, zoals we die kennen van de opnamen van Carlo Maria Giulini. Het resultaat, in Berlijn live vastgelegd op Verdi's honderdste sterfdag, is alleszins uitstekend.

Ook Abbado schakelt populaire zangers in, zij het wel uit het klassieke vak: het echtpaar Angela Gheorgiu (sopraan) en Roberto Alagna (tenor). De tenorpartij is bij het Requiem vaak het zwakke punt. Al is er wat detailkritiek mogelijk, Alagna is hier naast Gheorgiu zeker op zijn plaats. Julian Konstantinov heeft een mooie diepe bas. De mezzo is de Italiaanse Daniela Barcellona, een van de meest vooraanstaande belcantozangeressen van dit moment.

Verdi. Requiem o.l.v. Claudio Abbado. EMI 7243557168 2.