Uitstel straf voor `wanbetalers' door cellentekort

Wetsovertreders die boetes hebben openstaan bij justitie lopen door het cellentekort minder kans te worden opgepakt om vervangende hechtenis uit te zitten. Minister Korthals van Justitie heeft opdracht gegeven om het arrestatiebeleid bij het uitblijven van boetebetalingen te vertragen. Korthals schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer over de celproblematiek rond Schiphol, waardoor drugskoeriers steeds vaker met een dagvaarding naar huis worden gestuurd.

Het voorlopig laten lopen van wetsovertreders die hun boetes niet betalen, maakt volgens de minister onderdeel uit van een pakket maatregelen dat hij al eerder had aangekondigd om extra celruimte te creëren Een woordvoerder van Justitie kon vanochtend niet zeggen hoeveel `wanbetalers' als gevolg van dat beleid voorlopig niet zijn gearresteerd om vervangende hechtenis uit te zitten. Desalniettemin erkent Korthals in de brief dat het ook de komende tijd nog zal voorkomen dat aangehouden drugskoeriers ,,in uitzonderlijke gevallen'' toch nog met een dagvaarding zullen worden heengezonden.

Korthals verwijst nogmaals naar de manier waarop Schiphol in 2001 is overspoeld met drugskoeriers. Uit onderzoek zou volgens Korthals blijken dat het daarbij vooral gaat om op Curaçao geboren smokkelaars van wie een groot aantal woonachtig is in Nederland.

De Tweede Kamer vindt het optreden van Korthals inzake de Schipholproblematiek onbevredigend en ontoereikend. Met name de passage in de brief waarin de minister aangeeft dat hij het opnieuw met dagvaarding heenzenden van opgepakte drugskoeriers niet uitsluit. ,,De minister sluit niet uit dat er opnieuw drugskoeriers worden heengezonden, terwijl dat naar zijn eigen maatstaven onaanvaardbaar is'', aldus GroenLinks-woordvoerster F. Halsema.

De summiere informatie die Korthals in december de Tweede Kamer verstrekte, noemt Halsema ernstiger. ,,De minister mist de sense of urgency bij dergelijke onderwerpen die in de Tweede Kamer wel leeft. Daarmee staat deze affaire niet op zichzelf. In de bouwfraudezaak speelde hetzelfde.''

Ook CDA en D66 vinden het optreden van Korthals in het Kamerdebat onvoldoende. PvdA-woordvoerder Van Oven laakt het optreden van de minister in de Tweede Kamer. ,,Hij heeft pas afgelopen weekeinde een delegatie van zijn departement naar de Antillen gestuurd om maatregelen te nemen.''