Uitschakeling van Sluiter en Schalken

Sjeng Schalken en Raemon Sluiter zijn vandaag in de eerste ronde van de Australian Open in Melbourne uitgeschakeld. Schalken verloor van de Slowaak Karol Kucera, Sluiter moest zijn meerdere erkennen in de Belg Christophe Rochus.

Na de tweede dag van het tennistoernooi wordt het Nederlandse tennis alleen nog vertegenwoordigd door Kristie Boogert. De 28-jarige qualifier bereikte de tweede ronde door de Italiaanse Gloria Pizzichini in twee sets (6-3 en 6-3) te verslaan.

Schalken moest in vier sets (6-1, 6-4, 1-6 en 6-1) zijn meerdere erkennen in de voormalige top-tienspeler Kucera. De Slowaak bewees vooral in de eerste set dat hij na een hardnekkige polsblessure weer het niveau benadert van vier jaar geleden, toen hij in Melbourne de halve finales bereikte.

,,Anderhalve set werd ik door Kucera overklast'', erkende Schalken, die zich na zijn vijfde nederlaag in de eerste ronde afvroeg waarom hij de Australian Open nog in zijn programma opneemt. ,,Zoals elk jaar zoek ik in het begin van het seizoen naar mijn slagen'', verzuchtte hij. ,,Kucera was beter in de rally, omdat ik mijn ritme niet kon vinden.''

Schalken kreeg daardoor het gevoel dat hij tegen een muur opliep. Hoewel Kucera vorig jaar zelfs buiten de top-honderd viel, bewees de Slowaak dat hij nog ouderwets kan schaken op de tennisbaan. ,,In feite hebben we hetzelfde speltype'', zei Schalken. ,,We proberen allebei met hoge topspinballen op de backhand ruimte te creëren voor forehandwinners. Maar dat ging Kucera beter af. Ik maakte te veel fouten.'' Schalken gaf de tweede set uit handen, toen hij op 4-4 zijn servicebeurt verspeelde om vervolgens op 5-4 een breakpoint onbenut te laten.

In de derde set raakte Kucera volledig ontregeld. Het regende servicebreaks in de vierde reeks, waarin Schalken zijn frustraties over zijn missers niet kon verbergen. ,,In principe moet ik op deze banen goed uit de voeten kunnen'', erkende Schalken. ,,Maar ik heb het nog nooit laten zien. Ik voel geen extra druk nu ik de nummer één van Nederland ben. Ik kan me ook het hoofd niet breken over de gedachte dat de opvolgers voor de gouden generatie uitblijven. Ik zal de komende maanden eerst mijn eigen hachje moeten redden.''

Voor Raemon Sluiter eindigde de Australian Open in een anticlimax, nadat hij zich door drie overwinningen op Alami, Carraz en Wayne Black voor het hoofdtoernooi had geplaatst. De Belg Christophe Rochus bleek in vier sets (4-6, 6-3, 6-4 en 6-2) te sterk. Rochus toonde zich behendig en muurvast vanaf de baseline. ,,Zijn geringe lengte is zijn grootste handicap'', zei Sluiter. ,,Je moet hem dus onder druk zetten met de service en dat lukte me niet. Rochus had zelfs meer gratis punten op zijn service dan ik. Ik verlaat dit toernooi met een bitter gevoel. Na drie goede partijen in de kwalificaties had ik op meer gerekend.''