Theorie rijexamen wordt zwaarder

Het theorie-examen voor het rijbewijs wordt zwaarder. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gebruikt daarvoor de ervaringen met een nieuwe examenmethode voor beroepschauffeurs. Het eerste examen-nieuwe-stijl voor deze categorie werd gisteren in Leusden afgenomen. Het examen is audiovisueel in plaats van mondeling en klassikaal in plaats van individueel. Kandidaten moeten net als bij het bekende examen voor personenauto, motor en bromfiets, vijftig vragen beantwoorden. Daarvan dient 90 procent goed te zijn. Anders dan bij de overige theorie-examens krijgt de aankomend beroepschauffeur niet alleen ja-neevragen te beantwoorden, maar ook meerkeuzes. Bij tests bleken de scores daardoor af te nemen, aldus het CBR. Hoe en op welke termijn de examens voor personenauto, motor en bromfiets veranderen, staat nog niet vast. Dat alle examens uiteindelijk een zwaarder beroep op het inzicht zullen doen, is volgens algemeen directeur Vaessen van het CBR onvermijdelijk. Het voornemen stoelt op een besluit van de gezamenlijke exameninstituten in de Europese Unie. Het doel is het aantal verkeersongelukken te verlagen.