Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer aandacht voor de gespannen situatie in Zimbabwe waar president Mugabe alle middelen aangrijpt om aan de macht te blijven. Oppositieleider Morgan Tsvangirai van de Movement for Democratic Change (MDC) belicht de situatie. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Portret van Michele Martin, de vrouw van Dutroux die al ruim vijf jaar in voorarrest zit wegens vermeende medeplichtigheid aan ontvoeringen en verkrachtingen van minderjarige meisjes. Vandaag behandelt de rechter in Luik haar verzoek tot onmiddellijke vrijlating. Ned.1, 20.30-21.05u.

Het elfde uur. Gast is onder anderen de minister van Economische Zaken Annemarie Jorritsma die praat over de privatisering van de NS en de aanschaf van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig, de Joint Strike Fighter. Ned.1, 21.37-22.20u.

Nova. Onder meer aandacht voor de BBC-documentaire waarin een anderhalf jaar geleden vrijgelaten IRA-terrorist die in 1984 betrokken was bij een bomaanslag op een hotel in Brighton een ontmoeting heeft met een dochter van één van de slachtoffers. In het hotel werd een congres van Britse conservatieven gehouden en ontsnapte Margaret Thatcher ternauwernood aan de dood. Ned.3, 22.27-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Andere tijden. Aandacht voor `De slag bij Vlakke Hoek' veertig jaar geleden waarin een Nederlandse marinekruiser tijdens de Nieuw Guinea-kwestie een Indonesische torpedobootjager vernietigde. Aan deze actie was uitvoerige spionage voorafgegaan. Ned.3, 20.30-21.00u.

Terug op de werkvloer. Tweede deel van een serie waarin managers een aantal dagen tussen het `gewone' personeel werken portretteert bestuursvoorzitter mr. Eric Staal van woningcorporatie Vestia. Ned.3, 21.00-21.28u.

Het andere gezicht. Portret van ex-hoofdconducteur Willem Lakeveld die zich uitlaat over o.a. chefs die niet weten waar sporen liggen, calamiteitentelefoons die niet werken en zwijgplicht voor het personeel, ook als ze niet meer in dienst zijn. Ned.1, 22.20-22.45u.

Het derde oog. Slot van een tweeluik over de barbaarse praktijken van Japanse militairen in de Tweede Wereldoorlog. Afl.: Death before surrender. Canvas, 22.50-23.40u.

Women of Hezbollah. Over de aantrekkingskracht van Hezbollah op vrouwen en een gesprek met de 32-jarige Zeinab, echtgenote van een Hezbollah-strijder. De Libanese regisseur Mahler Abi-Samra maakte de opmars van de Hezbollah van dichtbij mee en zag hoe vrienden en familie zich aansloten bij deze streng-islamitische groepering. Ned.3, 23.38-0.30u.

Langan in Zimbabwe. Slot van een tweeluik waarin de journalist Sean Langan de geschillen tussen zwarte en blanke boeren in Zimbabwe onderzoekt. BBC2, 0.20-0.50u.

AMUSEMENT

Tv-show. Gesprek met de leider van Leefbaar Nederland Pim Fortuyn over zijn drijfveren. Ook gesprekken met zes topvoetballers uit de Nederlandse competitie die wel naar het WK gaan. Ned.2, 21.00-22.10u.

De gids. De televisiepresentatoren Fons de Poel en Bridget Maasland en hoofdredacteur Nico Haasbroek van het NOS-journaal doen mee aan een quizje over vijftig jaar televisie. Ned.3, 22.57-23.38u.

FILM

Marked for Death (Dwight H. Little, 1990, VS). Vechtmeester Steven Seagal neemt het recht in eigen hand in ranzige, harde actiefilm. SBS6, 20.30-22.10u.

The Last of the Finest/ Blue Heat (John Mackenzie, 1990, VS). Het Iran-contra-schandaal geeft politieke kleur aan spannende politiethriller. Geschorste rechercheur Brian Dennehy trakteert dealers en corrupte superieuren op koekjes van eigen deeg. V8, 20.30-22.20u.

RADIO

Kunststof. De hoofdredacteur van het dagblad Trouw Frits van Exter praat over zijn krant. Als enige krant heeft Trouw het abonnee-aantal zien stijgen. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Afscheid van Studio Amstel met zang en voordracht van o.a. Hans Aarsman, Don Duyns, Jan Mulder, Thomas Verbogt, Frans Thomése, Louis Lehmann, Mensje van Keulen, Hans Verhagen, Ton Rozeman en K. Michel. 747AM, 22.02-24.00u.

MadiwodoVPRO. Filosoof Fons Elders praat over de morbide begeerte van het westen naar geweld en de neurotische behoefte om de dood uit onze cultuur te bannen. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.