Stier Herman gered

Stier Herman mag blijven leven. Het genetisch gemanipuleerde dier, dat uitgroeide tot icoon van de Nederlandse biotechnologie, zal binnenkort definitief verhuizen naar het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden. De inmiddels elfjarige stier kan daar zijn oude dag slijten.

Apparatenfabriek Nedap NV en uitvaartverzekeraar Yarden zullen de kosten voor de verzorging van de stier op zich nemen. De twee gekloonde koeien Holly en Belle, waarmee Herman nu ook zijn stal in Polsbroek deelt, zullen ook meeverhuizen.

Daarmee is een einde gekomen aan de maandenlange onzekerheid over het lot van de dieren. Ze dreigden te moeten worden afgemaakt, omdat hun eigenaar, het noodlijdende biotechnologiebedrijf Pharming in Leiden, het geld voor het onderhoud niet langer kon opbrengen. Die kosten zijn relatief hoog (zo'n 45.000 euro per jaar), omdat de overheid strenge eisen stelt aan de verzorging en huisvesting van genetisch gemanipuleerde dieren.

De afspraak dat stier Herman naar Naturalis zou verhuizen heeft Pharming al enkele jaren geleden gemaakt. Naturalis verzamelde intussen de benodigde vergunningen, maar net voordat de overdracht zou gebeuren, raakte Pharming in financiële problemen. Omdat ook het museum geen geld had, kwam het plan op losse schroeven te staan.

In reactie op dit nieuws hebben Nedap en Yarden spontaan aangeboden de kosten op zich te nemen. Herman, Holly en Belle krijgen nu een permanente plek in een nieuw te bouwen stal naast het Leidse museum, waar ze onderdeel zullen uitmaken van een tentoonstelling over biotechnologie die in maart wordt geopend. De dieren zullen worden verzorgd door een stichting die Pharming en Naturalis in het leven zullen roepen. De beide geldschieters hebben toegezegd de dieren op geen enkele wijze publicitair of commercieel te zullen uitbuiten.

Organisaties van dierenbeschermers zijn tegen het tentoonstellen van de genetisch gemanipuleerde stier. Ze zijn beducht voor een `freakshow', waarbij het welzijn van het dier op de tweede plaats zal komen.