Spanning tussen India en Pakistan nog niet minder

De situatie tussen de buurlanden India en Pakistan blijft gespannen, ondanks de toezegging van de Pakistaanse president, generaal Pervez Musharraf, streng op te treden tegen militante moslims.

Afgelopen nacht werden opnieuw grensgevechten gemeld tussen troepen van beide landen, maar volgens het Indiase leger waren de beschietingen wat betreft de intensiteit ,,minder hevig dan de afgelopen dagen''.

Ondanks de aanhouding van honderden militante moslims in Pakistan liet India vanochtend opnieuw weten dat het nog steeds wacht op Pakistaanse ,,actie'' tegen ,,grensoverschrijdend terrorisme'' vanuit Pakistan, zo zei minister van Buitenlandse Zaken Jaswant Singh.

India zegt dat het geen troepen uit het grensgebied zal terugtrekken zolang er vanuit Pakistan nog terroristen opereren in het Indiase deel van Kashmir. Islamabad stelt dat het geen troepen zal terugtrekken zolang India dat niet doet.

Singh zei dat er pas drie dagen zijn verstreken sinds Pakistan is begonnen met het oppakken van terroristen. ,,We zullen zien welke voortgang Pakistan maakt. We wachten op de eerste stappen'', aldus Singh vanochtend in New Delhi.

De Indiase regering heeft de afgelopen weken gezegd dat het alle opties openhoudt, inclusief een oorlog tegen Pakistan, om een einde te maken aan de terreurbewegingen die op Pakistaans grondgebied actief zijn.

De politie in Pakistan heeft de centrale bank in het land gelast de banktegoeden van de gearresteerde aanhangers van vijf verboden organisaties te bevriezen, zo zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Islamabad vandaag.

De woordvoerder zei dat er tot nu toe in totaal ongeveer 1.500 arrestaties zijn verricht in verband met de strijd tegen het terrorisme. De arrestaties werden zaterdag al aangekondigd door president Musharraf.

De president verklaarde in een televisietoespraak dat hij paal en perk zou stellen aan het sektarisme en verklaarde vijf islamitische bewegingen onwettig.

Onder de verboden organisaties zijn Jaish-e-Mohammad en Lashkar-e-Taiba. India houdt die groepen verantwoordelijk voor een zelfmoordaanslag op het Indiase parlement op 13 december, waarbij veertien doden vielen.

India eist al jaren dat Pakistan optreedt tegen terroristen die vanuit Pakistan opereren in het Indiase deel van Kashmir. Bij de strijd om de afscheiding van het Indiase deel van Kashmir zijn sinds 1989 vele tienduizenden doden gevallen.

Sinds de aanslag op het parlement in New Delhi heeft India duizenden soldaten samengetrokken langs de grens. De troepenopbouw is de grootste in de afgelopen twee decennia.

Zowel India als Pakistan claimt het grondgebied van de bergachtige deelstaat Jammu en Kashmir al sinds de deling van beide landen na hun onafhankelijkheid van het Britse rijk in 1947.

Beide landen hebben een deel van de regio onder hun controle. Ook China houdt een deel bezet. India en Pakistan voerden al drie keer oorlog, twee keer over Kashmir en één keer over de afscheiding van het toenmalige Oost-Pakistan, het huidige Bangladesh, van Pakistan.