Soedanezen praten in Zwitserland over vrede

De Soedanese regering en vertegenwoordigers van de zuidelijke opstandelingenbeweging zijn gisteren in Zwitserland onderhandelingen begonnen die moeten leiden tot een bestand in de 18-jarige oorlog in Soedan. De besloten onderhandelingen, die het resultaat zijn van Amerikaanse en Zwitserse bemiddeling, worden gevoerd in Bürgenstock, ten zuiden van Luzern.

Elf regeringsvertegenwoordigers en zeven leden van het Zuid-Soedanese Soedanees Volksbevrijdingsleger (SPLA) hebben gisteren over de regels en procedures van het overleg gepraat. Vandaag beginnen de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in de Nuba-bergen. Afgesproken is dat er voor donderdag geen mededelingen over het verloop worden gedaan.

De speciale Amerikaanse vertegenwoordiger voor Soedan, John Danforth, heeft een pakket vertrouwenwekkende maatregelen voorgesteld, te beginnen met een staakt-het-vuren in de Nuba-bergen, stopzetting van luchtbombardementen door de regering, de instelling van `rustige zones' ten behoeve van de levering van humanitaire hulp en maatregelen tegen het tot slaaf maken van burgers.