`SFOR serieuzer op zoek naar Karadzic'

De internationale gemeenschap voert de speurtocht naar de twee meestgezochte verdachten van het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in Den Haag op.

Driehonderd Amerikaanse elitesoldaten van de internationale vredesmacht in Bosnië, SFOR, zoeken sinds twee weken in het bergachtige en moeilijk toegankelijke grensgebied tussen Bosnië en Montenegro actief naar Radovan Karadzic, de vroegere leider van de Bosnische Serviërs, die door het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in staat van beschuldiging is gesteld. Het Bosnische blad Nezavisne Novine schreef gisteren dat de zoektocht naar Karadzic is geïntensiveerd nadat twee weken geleden een akkoord werd bereikt met de Montenegrijnse president, Milo Djukanovic. In dat akkoord beloven de Montenegrijnen Karadzic onder geen voorwaarde te zullen toelaten als hij, al dan niet op de vlucht voor de SFOR-commando`s, naar Montenegro probeert te ontkomen. Karadzic zou regelmatig in Montenegro verblijven.

De Amerikanen zoeken Karadzic vooral in de Zelengora- en de Romanija-bergen, waar hij zich volgens geruchten en berichten regelmatig ophoudt.

De Bosnische krant schreef dat ook de pogingen om Ratko Mladic op te sporen, een nieuwe impuls hebben gekregen. Volgens geruchten houdt Mladic, de vroegere bevelhebber van het leger van de Bosnische Serviërs, zich vaak op in de Joegoslavische hoofdstad Belgrado. Volgens Nezavisne Novine staat inmiddels vast dat Mladic zich schuilhoudt in de Joegoslavische hoofdstad en zijn de Servische autoriteiten en het Joegoslavië-tribunaal verwikkeld in ,,spannende onderhandelingen'' over zijn uitlevering. Tot nu toe hebben de Servische autoriteiten niet getracht de oud-legerleider op te pakken uit vrees voor bloedvergieten.

Volgens sommige mediaberichten houdt Mladic zich schuil in de kelder van zijn geïsoleerd liggende villa in de Belgradose elitewijk Banovo Brdo. Hij zou worden beschermd door 24 lijfwachten, die hem in twee teams rondom de klok bewaken. De lijfwachten zouden worden betaald uit een fonds dat is gesticht door plaatselijke zakenlieden en Joegoslavische officieren die met Mladic sympathiseren. Mladic zou slechts zelden uitgaan. In september en oktober is hij gezien in twee verschillende restaurants in Belgrado. Verder zou hij in december een collega-verdachte van het VN-tribunaal, Dragoljub Ojdanic, hebben bezocht. Vroeger bezocht Mladic nog wel eens sportwedstrijden of het graf van zijn dochter in Belgrado.