Rouwende families uit VS en Kabul ontmoeten elkaar

Op de dag dat de familie van Craig Amundson herdacht dat hij bij de aanslagen op de Verenigde Staten van 11 september omkwam, begonnen de VS met het bombarderen van Afghanistan. Een vreselijk idee, zo vertelt schoonzus Kelly Campbell in de Amerikaanse krant San Jose Mercury News. ,,Een wereld van ons vandaan zouden andere families dezelfde pijn en hetzelfde ongeloof beleven.''

Morgen ontmoet Campbell, samen met drie andere Amerikanen van wie een familielid omkwam op 11 september, in Kabul enkele Afghanen wier familie om het leven kwam door Amerikaanse bombardementen. De ontmoeting wordt georganiseerd door Global Exchange, een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor een menselijker wereld. De organisatie werkt volgens het principe van Gandhi: ,,Oog om oog maakt de wereld blind.''

,,Amerikanen hebben ontzettend meegeleefd met de families van de slachtoffers van 11 september. Zouden onze harten en helpende handen dan ook niet moeten uitgaan naar die Afghanen die net zo onschuldig zijn?'' schrijft directeur Medea Benjamin op de website van de organisatie, www.globalexchange.org.

Terwijl het officiële dodental van de aanvallen op de VS steeds verder daalt – het totaal stond vorige week op 3.219 mensen, terwijl aanvankelijk over meer dan 6.000 doden werd gesproken – neemt het aantal slachtoffers van de bombardementen in Afghanistan toe. Marc Herold, een econoom aan de Universiteit van New Hampshire, telde aan de hand van nieuwsberichten, ooggetuigenverslagen en rapporten van verschillende internationale hulporganisaties eind december bijna 4.000 doden.

,,Door ons verdriet te delen, kunnen we misschien voorkomen dat er in de toekomst andere slachtoffers vallen'', zegt Derrill Bodley in een persverklaring. Zijn dochter Deora zat in het gekaapte vliegtuig dat in Pennsylvania neerstortte.

De reis is niet bedoeld als anti-oorlogspropaganda. ,,Het gaat over mensen die door oorlog en geweld zijn geraakt en die een hand uitsteken naar anderen die door oorlog en geweld zijn geraakt'', aldus Kelly Campbell. Een ander familielid spreekt van ,,heart-to-heart diplomacy.''

De vier Amerikanen blijven acht dagen in Afghanistan. Ze zullen onder meer straatkinderen ontmoeten, een ziekenhuis in Kabul bezoeken en een Afghaans gezin helpen met de wederopbouw van hun huis.