Rijbewijs van prins ingenomen

Prins Constantijn, de jongste zoon van koningin Beatrix, heeft eind vorig jaar zijn rijbewijs moeten inleveren omdat hij te hard reed. Hoe hard wil Rijksvoorlichtingsdienst noch openbaar ministerie mededelen.

Ook kreeg Constantijn een boete opgelegd, waarvan de persvoorlichter van het openbaar ministerie in Haarlem de hoogte niet wilde noemen. De voorlichter spreekt wel van een ,,forse overtreding''. Constantijn moest zijn rijbewijs een dag inleveren ,,omdat het zijn eerste overtreding was'', zegt de woordvoerder van de RVD.

De politie neemt het rijbewijs van automobilisten in als zij de maximaal toegestane snelheid met minimaal vijftig kilometer per uur hebben overschreden, aldus het openbaar ministerie. De politie hield Constantijn (32) op 16 december aan op een snelweg in de buurt van Haarlem.

Dat de prins zijn rijbewijs zo snel terug kreeg, noemt het OM in Haarlem een normale zaak: als er geen reden is het rijbewijs van een overtreder langer in te houden, omdat niet eerder sprake was van bijvoorbeeld snelheidsovertredingen, krijgt iemand zijn rijbewijs snel terug. Een ingenomen rijbewijs moet uiterlijk binnen tien dagen aan de overtreder worden geretourneerd. De hoogte van een bekeuring voor meer dan 50 km te hard rijden hangt af van de snelheid. 50 tot 55 km kost E327 (ƒ720,60), 55 tot 60 km E382 (ƒ841,81) en 60 tot 65 levert een bekeuring op van E418 (ƒ922,56).

Constantijn en zijn echtgenote prinses Laurentien wonen en werken in Londen. Ze verwachten begin juni hun eerste kind.