Protesten tegen Winterspelen

Enkele duizenden demonstranten maken zich op om begin februari in Salt Lake City te protesteren tegen de Olympische Winterspelen. Ze zijn tegen de verregaande commercialisering van het sportevenement, en menen dat de Spelen globalisering en verstoring van het milieu bevorderen.

Een groep die zich Build Underground Resistance Not the Olympics (Burn The Olympics) noemt, roept via nieuwsgroepen op internet mensen op naar Salt Lake City te komen. ,,We zullen diverse middelen gebruiken om de multinationale machine die onze planeet langzaam vergiftigt aan te pakken'', aldus een lid van Burn the Olympics dat zich Anarcho noemt. Het is onduidelijk hoeveel mensen de groep vertegenwoordigt.

Volgens demonstranten van het Citizens Activists Network, dat verschillende groepen verenigt die zich tegen de Spelen keren, wordt het evenement overschaduwd door de belangen van bedrijven die atleten zien als reclame-objecten.

De Amerikaanse federale overheid verwacht geen grote problemen, maar trekt wel 225 miljoen dollar uit voor veiligheidsmaatregelen. Dat is volgens de krant The New York Times een verdubbeling van het bedrag dat in 1996 tijdens de Zomerspelen in Atlanta werd uitgegeven. Toen kwam bij een bomaanslag één persoon om het leven en raakten 111 mensen gewond.

De veiligheidsmaatregelen in Salt Lake City zijn sinds 11 september aanzienlijk verscherpt. Verkenningsvliegtuigen zullen volgens The New York Times regelmatig over de stad vliegen. De FBI, politie en 5.000 militairen zijn ter plaatse. Volgens de Amerikaanse directeur voor binnenlandse veiligheid, Tom Ridge, zal Salt Lake City in februari ,,de veiligste plek op aarde zijn''.

De politie van Utah heeft Salt Lake City verdeeld in zeven gebieden, zogenoemde free speech-zones, en deze aan verschillende vreedzame groepen toegekend. Elke groep mag hier volgens persbureau AP vijftig minuten staan.

Onder meer dierenbeschermers en daklozen hebben inmiddels toestemming gekregen te protesteren.

Het Citizens Activist Network verloor vorige week een rechtszaak om tijdens de Olympische Winterspelen legaal te mogen demonstreren, maar geeft aan toch te komen en ,,desnoods geweld te gebruiken''.