Politie: SMS-bom na misbruik alarmlijn

De politie heeft een nieuw wapen gevonden in de strijd tegen mensen die met een mobiele telefoon onterecht het alarnummer 112 bellen. Notoire misbruikers ontvangen voortaan een sms-bombardement, waardoor hun mobiele telefoon wordt geblokkeerd. De politie gebruikt deze aanpak ook bij gestolen mobiele telefoons.

De landelijke 112-centrale van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) krijgt jaarlijks vier miljoen telefoontjes van mobiele bellers. Slechts een vijfde daarvan betreft een serieuze melding.

Volgens de KLPD zijn de zeventig medewerkers van de 112-belcentrale de bellende kinderen, hijgers, treiteraars en bedreigers meer dan zat, maar de bellers zouden vooral de hulpverlening frustreren. Sommige misbruikers bellen de 112-centrale wel 1400 keer in een week met ,,onzin'', stelt de KLPD.

De politie gaat nu in de tegenaanval. Om een einde te maken aan de terreur, worden mobiele telefoons van notoire misbruikers `gebombardeerd' met sms-berichten, waardoor het toestel onbruikbaar wordt. De politie gebruikt deze aanpak ook bij mobiele telefoons die gestolen zijn.

Ook wordt extra personeel ingezet om ouders van bellende kinderen te achterhalen en aan te spreken op het gedrag van hun kroost.

Mensen van wie de mobiele telefoon per ongeluk in hun tas of broek geactiveerd wordt, de zogenaamde broekzakbellers, worden via een sms-bericht gewezen op hun onachtzaamheid.