Politie Gelderland zoekt belagers AZC

De politie Noord- en Oost-Gelderland is op zoek naar een groep van tien tot twintig personen die het afgelopen weekeinde in een opvangcentrum voor asielzoekers in Oldebroek enkele bewoners heeft mishandeld. Ook zijn er op grote schaal ruiten en lampen vernield.

De groep drong in de nacht van zaterdag op zondag gewapend met stokken en andere slagwapens het centrum binnen. Bij de vechtpartij die hierbij ontstond, raakten enkele asielzoekers gewond. Volgens T. Smit, de beheerder van het centrum, waren de belagers op zoek naar twee jongens die eerder die avond betrokken waren bij een ruzie in een discotheek in het nabijgelegen 't Harde. ,,Eenmaal binnen begonnen ze wild om zich heen te slaan. Het was een slagveld.''

De groep bestond volgens haar uit zeker 25 mensen, in de leeftijd van 16 tot 35 jaar en afkomstig uit 't Harde. De burgemeester van Oldebroek, W. Zielhuis, gaat niet uit van racistische motieven. ,,Het asielzoekerscentrum is volledig geaccepteerd door de omgeving. Dit is een uit de hand gelopen incident.'' Het centrum voor asielzoekers in Oldebroek is een zogeheten `aanvullende opvanglocatie' en biedt plaats aan 180 personen. Het bestaat sinds 1994.