Omzetstijging winkels blijft laag

De volumegroei van de omzet van de detailhandel heeft in november vorig jaar 1,7 procent bedragen ten opzichte van de zelfde maand een jaar eerder. Omdat de prijzen in dezelfde periode met ruim 5 procent toenamen, bedroeg de omzetstijging in euro's 6,8 procent.

Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekendgemaakt. Consumenten gaven in november in totaal 6,8 miljard euro in de detailhandel uit, dat is 1.000 euro per huishouden.

Vooral supermarkten en drogisterijen zagen hun omzet flink stijgen. Supermarkten en speciaalzaken in voedingsmiddelen hebben in november 9,1 procent meer omzet behaald dan het jaar daarvoor. Drogisterijen boekten een forse omzetstijging van 11,45 procent. Ook in oktober stegen de verkopen daar flink, met 14,5 procent.

Winkels in woningartikelen en textielsupers deden het in november beter dan gemiddeld in de non-foodsector. Onder het gemiddelde lagen de verkopen in bovenkleding, de consumentenelektronica en in de doe-het-zelfbranche.

In totaal lag de omzet in de detailhandel over de eerste elf maanden van 2001 ruim 9 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het Centraal Bureau voor de Statistiek gaf geen uitsplitsing voor de prijsstijging in deze afzonderlijke branches.

De volumegroei van de omzet van 1,7 procent in november komt na een volumestijging van 3 procent in oktober. In het derde kwartaal van vorig jaar werd nog een volumedaling geboekt van 1,7 procent. In de eerste twee kwartalen van 2001 lag de volumestijging op 1,2 procent.

De novembercijfers kunnen iets opwaarts vertekend zijn. November 2001 had een woensdag minder, maar een vrijdag meer dan november 2000.