Mrs. Oliver betrapt

Het prettige van televisieroem is dat het geld oplevert en dat je mooie deals kunt sluiten. De Engelse televisieknuffelkok Jamie Oliver sloot een contract af met supermarktketen Sainsburys. Voor 1 miljoen pond per jaar kreeg de supermarkt het recht hem in advertenties te gebruiken. Helaas werd zijn echtgenote betrapt bij het boodschappen doen bij concurrent Waitrose. Pech voor Sainsburys. Maar niets aan te doen. Want met mrs. is geen afspraak gemaakt.

Vandaag een recept voor een salade met aiguillettes oftewel naaldjes of vetertjes van vlees. In Frankrijk kun je bij de poelier smalle reepjes eend kopen die van de eendenborsten zijn afgesneden. In Nederland zijn die smalle reepjes vlees niet te koop. Je moet ze zelf maken. Daarom een maaltijdsalade van verschillende soorten reepjes gevogelte en paddestoelen en andere lekkernijen. Het is een royaal 4-persoons gerecht.

Bereiding: was en droog de slabladen. Scheur de slabladen in kleinere stukken. Roer de balsamicoazijn door de olijfolie. Gril de eendenborst op de vette kant in een grillpan op een niet te hoog vuur gedurende een minuut of zes. De vette kant dient knapperig en lichtbruin te zijn. Draai de borst om en gril de andere kant een minuut of twee. Laat het vlees enkele minuten rusten. Doe een kleine hoeveelheid van het gesmolten eendenvet in een koekenpan en bak de in repen gesneden oesterzwammen snel knapperig en lichtbruin. Voeg tijdens het bakken knoflook uit de knijper en zout toe. Snijd de geschilde peren in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd de stukken peer in plakjes. Snijd de eendenborst in de lengte in smalle repen. Verdeel de sla over de borden. Giet de vinaigrette erover. Verdeel de warme eend en paddestoelen en de koude plakjes peer over de borden. Bestrooi de peer met versgemalen peper.