Mensenrechten

Vele duizenden onschuldige slachtoffers in Afghanistan door de Amerikaanse bombardementen. Maar hoezo onbedoeld? De bommen worden van een zo grote hoogte geworpen en zijn van een dergelijk destructief type, dat je van de werpers kunt zeggen dat ze letterlijk niet weten wat ze doen. Maar de opdrachtgevers en politici weten of kunnen weten dat daar beneden onschuldige burgers zijn met een grote kans getroffen te worden.

Bij Kabul, Jalalabad en Herat zijn clusterbommen gebruikt, waarvan het gebruik bij het Verdrag van Ottawa is verboden. Nederland heeft dit verdrag ondertekend, maar vindt het gebruik wel gerechtvaardigd, ook al zijn hierdoor tientallen burgers gedood.

In Nederland waren er weinig tegenstanders van de bombardementen. In een soort collectieve horigheid aan Bush werd deze aanpak door politiek en pers als de beste begroet.

De Europese landen mogen best met meer kritiek tegenover de politiek van Bush staan, tenslotte zijn de mensenrechten die hij voorstaat, toch niet helemaal gelijk aan die in Europa gelden.