Koers Laurus daalt fors na claim Spanje

De koers van het aandeel Laurus is vanochtend sterk gedaald na berichten in een Spaans weekblad dat het supermarktbedrijf een claim boven het hoofd hangt van 48 miljoen euro (105,8 miljoen gulden).

Volgens het zakenblad Expansión dient deze week een rechtszaak in Madrid tegen Laurus. Daarop daalde de aandelenkoers aanvankelijk met 8,5 procent en krabbelde vroeg in de middag op tot 4,81 euro, een verlies van 5,5 procent. Expansión schrijft dat 1.200 leveranciers van de Spaanse distributiegroep Tragoz Distributión een rechtszaak hebben aangespannen tegen Unigro, dat Tragoz in 1996 overnam en opsplitste. Unigro werd na fusies met De Boer Winkelbedrijven en Vendex Food Group in 1998 omgedoopt in Laurus.

De schuldeisers zijn volgens het blad naar de rechter gestapt, omdat zij menen dat ze door een sterfhuisconstructie zijn benadeeld. Hierbij werd Tragoz na de overname door Unigro gesplitst in drie onderdelen. Unigro nam het onderdeel over waar de supermarkten in waren ondergebracht, de oorspronkelijke eigenaar hield het onroerend goed en wat overbleef bevond zich in een zodanige staat dat uitstel van betaling aangevraagd moest worden. De schuldeisers menen dat op frauduleuze wijze activa aan Tragoz zijn onttrokken. Volgens Expansión zijn inmiddels twee voormalige bestuursleden van Unigro opgeroepen om als verdachte gehoord te worden.

Een woordvoerder van Laurus ontkent dat het bedrijf een claim van deze omvang boven het hoofd hangt. Wel speelt een kwestie rond de afwikkeling van het faillissement van Trappero, het supermarktonderdeel van Tragoz. Volgens een woordvoerder van Laurus eisen ex-werknemers van Trappero in totaal 3 miljoen euro aan achterstallig loon.

Als de claim wordt toegewezen, betekent dat een grote financiële klap. Vorig jaar kwam Laurus in de verliezen door aanhoudende slechte prestaties in Spanje en het Konmar-echec. Het concern leed in het eerste halfjaar een verlies van 44 miljoen euro en kondigde na een wisseling van de directie in het najaar een herstelplan aan.