`Italië onveranderd pro-Europa'

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft gisteren gezegd dat zijn land ondubbelzinnig voorstander is van verdere Europese integratie. Maar hij waarschuwde bondgenoten en Europese partners voor inmenging in Italiaanse zaken.

,,Niemand, in herhaal niemand, moet denken dat men ons onder toezicht kan stellen, of, erger nog, dat men ons kan behandelen alsof we slechts beperkte soevereiniteit hebben'', aldus Berlusconi gisteren in zijn eerste toespraak in het Italiaanse parlement sinds hij tevens interim-minister van Buitenlandse Zaken is.

In Europa was twijfel gerezen aan de Europese gezindheid van de regering-Berlusconi na het aftreden van de pro-Europese minister van Buitenlandse Zaken, Renato Ruggiero, anderhalve week geleden. Hij vertrok uit ongenoegen over openlijke euroscepsis van collega-ministers.

Berlusconi herhaalde in het parlement dat zijn regering het Europa-beleid van haar voorgangers niet zal veranderen. Italië zal ,,hecht verankerd blijven in Europa, wellicht nog iets meer dan het was''. Een van zijn criticasters, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, noemde hij een clown. ,,Wij geloven in Europa, maar we moeten ons geloof wel helder onderscheiden van een maximalistische, onkritische en dogmatische Europese visie.''