Huwelijk verdeelt Jonge Socialisten

Vier regionale afdelingen van de Jonge Socialisten distantiëren zich van actiecomité Het Witte Plein. Dat wil volgens het kwartet de feestelijkheden rond het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta ,,op onacceptabele wijze'' verstoren.

Het landelijk bestuur van de Jonge Socialisten stelt zich juist achter het actiecomité op en zegt dat het niet de bedoeling is de dag voor het bruidspaar te verpesten.

De vier `dissidenten' vrezen bijvoorbeeld dat er XTC gevoerd wordt aan de paarden uit de rijtoer omdat de actievoerders kwaad zijn over onder meer het geld dat opgaat aan het koningshuis,en over hun contacten met mensen die de demonstranten niet aanstaan. ,,Naar onze mening heeft dit totaal niets van doen met een huwelijk tussen twee gelukkigen'', aldus de afdelingen Twente, Arnhem & Nijmegen, Leiden en Groningen.

Máxima heeft volgens hen ook duidelijk afstand genomen van de Argentijnse junta en zij zou het al zwaar genoeg hebben omdat haar vader er niet bij kan zijn.

Volgens de voorzitter van de Jonge Socialisten, Jasper Fastl, hebben de vier een totaal verkeerd beeld van de geplande actie. ,,Niet iedereen schijnt te begrijpen dat je op een leuke manier actie kunt voeren, als een soort positieve bijdrage. Het Witte Plein wil juist helemaal geen mishandeling van de paarden.''