Hopeloos dromen van de liefde

Ze zijn zo mooi verliefd, de achttienjarige Katalijne en haar vrachtwagenchauffeur Remco. Schuchtere blikken en onhandige stiltes begeleiden hun gesprek. De moeder van Katalijne staat er ietwat bezorgd naar te kijken.

Dit huiselijke, zoete begin van de voorstelling Truckstop contrasteert hevig met de mededeling die het drietal nog geen tien minuten later doet: gedetailleerd vertellen ze hoe ze om het leven zullen komen. Het verliefde paartje zal dodelijk verongelukken, moeder wordt met messteken vermoord. Die informatie zet de toon en alles wat lieflijk leek, wordt versluierd door de voorkennis van een gewelddadig einde.

Spelen met de tijd is de troef van deze knappe voorstelling van het MUZtheater. Doordat auteur Lot Vekemans vernuftig heden en verleden door elkaar husselt wordt bij aanvang razendsnel de spanning opgebouwd en ga je naar het einde toe verlangen dat je de eerste scènes nog eens mag zien, maar dan in combinatie met de kennis die je inmiddels verzameld hebt. Regisseur Allan Zipson heeft die detectivestructuur van het verhaal beheerst vormgegeven op een kaal toneel, met een vloer waar gaandeweg bloedrode vlekken op verschijnen.

De acteurs spreken het publiek toe, soms ingeleefd, soms vertellend. Ze schetsen het verhaal over de kleine truckstop langs de snelweg waar een moeder en haar dochter, die lijdt aan Minimal Brain Dysfunction, de drank uitreiken, terwijl de ietwat sukkelige Remco zwijmelend aan de bar zit. Als de relatie te serieus wordt, besluit ma dat de jongeman niet goed is voor haar kwetsbare dochter en wendt zij al haar macht aan om het tweetal te scheiden.

Natuurlijk weet het publiek dan al lang dat het niet goed zal aflopen en daarin schuilt het enige minpuntje van de voorstelling. Soms duren de uitweidingen te lang en rijst de vraag wat al die dromen ertoe doen als er toch niets van terecht gaat komen. Maar die momenten duren kort, want het spel is boeiend en het verhaal spannend genoeg. Vooral Karina Smulders, in de rol van Katalijne, steelt de show. Smulders is nog niet afgestudeerd aan de Toneelschool Amsterdam, maar werkte al met een aantal bekende regisseurs, zoals Paul Binnerts en Ivo van Hove. Niet voor niets, want met haar kleine gebaren en subtiele blikken betovert ze de zaal. Een hartveroverende actrice.

Voorstelling: Truckstop door Het MUZtheater. Tekst: Lot Vekemans. Regie: Alla Zipson. Spel: Karin Meerman, Olaf Pieters, Karina Smulders. Vanaf 15 jaar. Gezien: 12/1 De Krakeling Amsterdam. Tournee t/m 14/3. Inl. (075) 7715770 of www.muztheater.nl

    • Jowi Schmitz