Glas in opspraak na lidmaatschap CP'86

Bobsleeër Arend Glas (33) is in opspraak geraakt omdat hij in het verleden lid blijkt te zijn geweest van de extreem-rechtse politieke partij CP'86. Glas staat op de nominatie om volgende maand te worden uitgezonden naar de Olympische Winterspelen in het Amerikaanse Salt Lake City.

Hans Blankert, de voorzitter van de nationale sportkoepel NOC*NSF, heeft vanmorgen in KRO's Ontbijt TV laten weten dat het verleden van Glas geen belemmering zal zijn voor zijn uitzending naar de Spelen. Daarvoor dient Glas zich echter nog wel te kwalificeren. ,,De banden met de extreem-rechtse partij CP'86 dateren van 1993 en 1994. Dat is lang geleden'', zei Blankert.

Glas heeft verklaard geen enkele sympathie meer te voelen voor de denkbeelden van de partij die sinds 1998 verboden is. ,,Ik heb in het verre verleden vanuit algemene politieke interesse en jeugdige nieuwsgierigheid contact gehad met onder andere groeperingen met extreem-rechtse denkbeelden. Dit is een groot aantal jaren geleden en het was voor mij van geen enkele betekenis. Ik ben niet actief geweest hierin en heb geen sympathie voor dergelijke denkbeelden, en neem, voor zover nodig, daar uitdrukkelijk afstand van'', luidt een schriftelijk commentaar van Glas.

Glas begon in 1992 met bobsleeën. De laatste jaren maakte hij furore met zijn eigen viermansteam. Op dit moment verblijft hij in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo, waar komend weekeinde de Europese titelstrijd wordt gehouden. Glas staat in het tussenklassement van de wereldbeker achtste. Op het komende EK is een plaats op de geschoonde ranglijst bij de eerste vijftien voldoende voor aanwijzing voor de Spelen.

Glas was nooit eerder actief op de Olympische Spelen. Vier jaar geleden slaagde hij er niet in zich voor Nagano te kwalificeren.