Geweld Israël en Palestijnen laait op na liquidatie

Het Israëlisch-Palestijns geweld is gisteren na enkele weken betrekkelijke rust weer opgelaaid na de liquidatie van een militante Palestijn in de Palestijnse stad Tulkarem door Israël. Bij een snelle Palestijnse wraakactie op de Westelijke Jordaanoever werd een Israëlische soldaat gisteravond gedood en een ander gewond. Hamas en de Islamitische Jihad hebben het de facto-bestand opgezegd dat deze organisaties door de Palestijnse leider Yasser Arafat werd opgelegd. Vertegenwoordigers van het Palestijnse gezag zeiden echter vanmorgen dat het bestand van kracht blijft. Israël houdt in ieder geval rekening met Palestijnse wraakacties tegen de burgerbevolking en heeft met het oog daarop weer uitgebreide veiligheidsmaatregelen getroffen.

Premier Ariel Sharon heeft gisteren laten uitkomen dat Israël achter het uit de weg ruimen zat van Raed Karmi, hoofd van Tanzim, de gewapende vleugel van Al-Fatah, in Tulkarem. Deze lang door Israël gezochte Palestijn wordt door Israël verantwoordelijk gehouden voor de dood van negen Israëliërs. Gisteren werd hij in Tulkarem door een bom langs de weg gedood. Een eerdere Israëlische aanslag op hem mislukte.

Het trekt de aandacht dat Israël gezochte Palestijnse terroristen na een periode van rust liquideert als de Amerikaanse bemiddelaar Anthony Zinni aanstalten maakt om zijn bemiddelingspoging om tot een duurzaam bestand te komen te hervatten. Op dergelijke Israëlische aanslagen volgt doorgaans een periode van geweld, waarbij aan beide zijden veel doden en gewonden vallen. Minister van Binnenlandse Veiligheid Uzi Landau zei vanmorgen dat Israël niets met een bestand te maken heeft als er sprake is van `tikkende bommen' die klaarstaan om dood en verderf in Israël te zaaien.

Morgen komt onder voorzitterschap van Sharon het kabinet bijeen om te beslissen over het bepalen van een nieuwe strategie jegens de Palestijnen. Vooruitlopend op te nemen beslissingen schrijft de krant Yediot Ahronot dat Israël zal besluiten veel harder dan tot nu toe het geval is tegen ,,het terroristische Palestijnse gezag'' op te treden. Bij herhaling zegt Sharon dat Israël de oorlog tegen de Palestijnen zal winnen. Hij heeft nooit gezegd wat hij daaronder verstaat. De Palestijnen leggen dit uit als Sharons wil om het Palestijnse gezag te vernietigen en zo mogelijk Arafat te verbannen uit Ramallah, zoals hij in de Libanese oorlog Arafat uit Beiroet verdreef naar Tunis.

Ondertussen werden gisteren door de gemeente Jeruzalem negen zonder vergunning gebouwde Palestijnse huizen gesloopt. De militaire politie stelt een onderzoek in naar zware mishandelingen door de grenspolitie van Palestijnen die illegaal in Israël werkten. Volgens de Israëlische tv werden de geknevelde Palestijnen met stokken geslagen, getrapt en vernederd. De televisie zond gisteren beelden uit van de verwondingen die de grenspolitie de Palestijnen had toegebracht.