Franse rechter stapt op wegens tegenwerking

De Franse onderzoeksrechter Eric Halphen stapt op wegens ,,een rechtspraak met twee snelheden''. De als `le juge Halphen' bekendstaande magistraat riep in april vorig jaar vergeefs `Chirac, Jacques' als getuige op. Het betrof een onderzoek naar fraude in de sociale woningbouw door de gemeente Parijs ten tijde van Chiracs burgemeesterschap.

De president beriep zich met succes op zijn onschendbaarheid en drie weken later verklaarde Halpen zich `onbevoegd'. Wel noteerde hij dat Chiracs betrokkenheid `aannemelijk' is. In september vorig jaar werd het dossier hem afgenomen door de onderzoekskamer van het Parijse Hof van Beroep.

In een interview met de krant Le Parisien van gisteren zegt Halphen (42) dat in Frankrijk ,,mensen die aanzienlijke bedragen verduisteren, ontsnappen aan berechting (-) terwijl de tasjesdief in de metro altijd zijn zes maanden voor zijn kiezen krijgt''. Hij zegt `belasterd' te zijn en `gesaboteerd' en zelfs voor zijn leven te hebben gevreesd.

Zeven jaar geleden was Halphen nog maar nauwelijks begonnen met zijn onderzoek naar de bouwfraude, of zijn schoonvader liep in de val door een miljoen francs te accepteren in ruil voor de belofte zijn schoonzoon te bewerken. ,,Ik werd een ripoux'', zegt Halphen in Le Parisien, een verdacht personage. Het tumult kostte hem zijn huwelijk. In 1996 wilde Halphen huiszoeking doen bij Jean Tiberi, de toenmalige burgemeester van Parijs. Hij kreeg geen politieassistentie, een `primeur' in de geschiedenis van de rechtspraak. ,,De politieke dossiers zijn precies hetzelfde als maffiose dossiers (-) Niemand praat.'' Ook de leden van de Assemblée verkiezen er het zwijgen toe te doen: ,,Als je hen geloven moet, weten ze nergens iets van (-). Die houding zegt veel over de staat van onze democratie.''

Armand Riberolles, de onderzoeksrechter van Parijs die de dossiers van Halphen heeft overgenomen, noemt Halphen in dagblad Libération van vanochtend ,,slachtoffer van een van de ergste operaties van `stille' agenten, zonder de steun te krijgen die hij had moeten krijgen''. Hij noemt het ,,weerzinwekkend'' dat een onderzoeksrechter zo wordt tegengewerkt en gedestabliseerd.

Marylise Lebranchu, minister van Justitie, betreurt het vertrek van Halphen, maar heeft verzekerd dat het niet betekent dat er een eind komt aan het ,,politiek-juridische'' onderzoek. De USM, de vakbond voor magistraten, heeft verklaard ,,ernstige aandacht van onze medeburgers te willen vragen voor een mogelijke totale destabilisatie van het justitiële apparaat''. Patrick Devedjian, van de rechtse RPR, de partij die Halphen vooral in het vizier had, noemde Halphen ,,een erg slechte rechter'', wiens `technische fouten' ervoor zorgden dat hij geen enkele zaak tot een goed einde heeft gebracht.