F-16's vertrekken niet voor april

De zes F-16-gevechtsvliegtuigen die Nederland heeft toegezegd aan de Amerikaanse operaties in Afghanistan, zullen op zijn vroegst in het tweede kwartaal van dit jaar naar hun basis in Centraal-Azië vertrekken, aldus een woordvoerder van Defensie.

Op het moment ontbreekt het op de vliegvelden rond Afghanistan aan voldoende ruimte om de Nederlandse toestellen te stationeren, zo hebben de Amerikanen laten weten. De toestellen zouden in samenwerking met Deense en Noorse toestellen opereren. Als het nodig is om de internationale vredesmacht in de Afghaanse hoofdstad Kabul, waarvan ook 200 Nederlandse militairen deel uitmaken, voortijdig uit het gebied te laten vertrekken, is Amerikaanse luchtsteun bij zo'n `extractie' echter verzekerd, aldus de woordvoerder.

De Nederlandse regering had de Amerikanen in december maximaal zes F-16's toegezegd. Een eerder Nederlands aanbod om F-16's alleen voor fotoverkenningen boven Afghanistan ter beschikking te stellen, was door de ontwikkeling van de strijd in Afghanistan inmiddels achterhaald.

De regering had de Tweede Kamer vlak voor Kerstmis op de hoogte gesteld van het aanbod. De Kamer was daarmee akkoord gegaan, mede omdat de gevechtstaak van de F-16's ten goede zou komen aan Nederlandse militairen op de grond in Afghanistan.