Directeur British Museum: `Elgin Marbles niet terug'

De Elgin Marbles zijn en blijven in de speciaal daarvoor gebouwde galerij van het British Museum, waar ze gratis voor iedereen te zien zijn.'' Dat schrijft de directeur van het British Museum, Robert Anderson, vandaag in de Britse krant The Times. Anderson reageert hiermee op `Parthenon 2004', een nieuw opgerichte actiegroep van zo'n 90 parlementsleden en acteurs, waaronder Vanessa Redgrave, die zich inzet voor de teruggave van de Elgin Marbles aan Griekenland. Gisteren zei een woordvoerster van Parthenon 2004 dat het een ,,geweldig gebaar'' van het British Museum zou zijn om de beelden vóór de Olympische Spelen in Athene van 2004 te `repatriëren'.

De Elgin Marbles werden tussen 1803 en 1812 gekocht en uit het Parthenon verwijderd door Lord Elgin, de toenmalige Britse ambassadeur in Griekenland. Britse regeringen hebben tot nog toe geen gehoor gegeven aan herhaalde Griekse verzoeken om teruggave van de kunstschat.

In The Times schrijft Anderson dat de beheerders van het British Museum, zelfs als zij dat zouden willen, niet bij machte zijn om de beelden te retourneren: het is hen bij wet verboden bezittingen van het museum weg te geven dan wel in bruikleen te geven. Ook opent Anderson de aanval op de Griekse voorzieningen voor het bewaren van kunstschatten: Athene heeft zelfs ,,geen geschikt gebouw voor het tentoonstellen van de beelden uit het Parthenon (...) die nu in opslagruimten gepropt staan''.