Dag 100 van een campagne zonder einde

Voor de meeste Afghanen is de oorlog ten einde. Maar in de bergen van Zawar wordt nog steeds hevig gebombardeerd.

De nachten zijn het ergst in Zawar. Met ieder nieuw bombardement sidderen de bergen. De mannen die zijn achtergebleven om over hun hutten te waken, duiken in elkaar. Overdag schuilen ze onder bomen, 's nachts in grotten. Vrouwen en kinderen zijn naar de stad Khost gestuurd, weg van de Amerikaanse bommen die hier in de bergen bij de Pakistaanse grens nog steeds vallen.

Gisteren was de honderdste dag van de Amerikaanse aanvallen op Afghanistan. En terwijl elders in Afghanistan mensen zijn begonnen met het opbouwen van hun leven gaan in de regio Zawar, ten zuidoosten van Kabul, de bombardementen gewoon door. Het Amerikaanse leger vermoedt dat de bergen ondergrondse tunnels en grotten bevatten. Terroristenleider Osama bin Laden zou zich hier mogelijk verstopt hebben.

De bombardementen volgden elkaar de afgelopen tien dagen in hoog tempo op. Gisteren trilden in het `veilige' Khost de ruiten bij iedere bom en raket die ruim dertig kilometer van de stad viel. Vlak bij de grens verlieten Pakistanen hun huizen, uit angst voor instortingsgevaar. Correspondent Kamal Hyder van de Amerikaanse nieuwszender CNN sprak over ,,grote rotsen die tot op duizenden meters in Pakistan braken door de hevigheid van de bombardementen.''

Afghanen die de bergen zijn ontvlucht, zeggen dat de meeste huizen inmiddels zijn vernietigd. ,,Alleen de doden zijn achtergebleven'', zegt Noorz Ali. ,,Er kwamen zoveel bommen en raketten dat ik de tel kwijt raakte. In mijn dorp alleen zijn er vijftien bommen gevallen.'' Hij vraagt zich af waarom: ,,Er is hier niets. Hier wonen alleen wij.'' Met zijn weinige bezittingen vlucht ook hij naar Khost.

De commandant van die stad, Sur Gul, zegt dat Pakistaanse, Tsjetsjeense en Arabische aanhangers van Bin Laden zich in de bergen verschuilen. Tijdens de sovjet-bezetting in de jaren tachtig hadden mujahedeenstrijders in Zawar hun kampen. De afgelopen jaren zouden Al-Qaeda-strijders in deze bergen zijn opgeleid, onder andere door Jalaluddin Haqqani, die hoog op de lijst van door de VS gezochte terroristen staat.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie hebben Amerikaanse grondtroepen voldoende bewijs gevonden dat in Zawar Al-Qaeda-kampen waren. ,,We hebben systematisch ieder kamp en iedere grot uitgekamd. Vervolgens zijn de ingangen van grotten afgesloten en bovengrondse kampen platgelegd'', zei Pentagon-woordvoerder John Stufflebeem gisteren.

Het ministerie van Defensie zegt dat het probeert te voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen, maar is vastberaden resten van Al-Qaeda en Talibaan te vernietigen. Stufflebeem sprak van zestig gebouwen die zijn vernietigd, en ruim vijftig grotten die zijn gebombardeerd. Daarmee zijn volgens de VS alle Al-Qaeda-kampen vernietigd. Osama bin Laden is niet gevonden. ,,Nu is de tijd gekomen om ergens anders te gaan zoeken'', aldus Stufflebeem.

Een herder uit Zawar is inmiddels expert geworden in het herkennen van vliegtuigen, zo vindt hij zelf. Hij doet de vliegtuigen na: een gelijkmatig geronk betekent een verkenningsvliegtuig, zo niet, dan duikt het vliegtuig naar een doel. Als regelmatig gebrom overkomt, grijnst hij en zegt: ,,Wees maar niet bang. Zij bombarderen niet.'' Hij heeft gelijk, het vliegtuig vliegt door. ,,Zie je, ik weet nu alles van vliegtuigen.''