Buurlanden van Zimbabwe willen geen sancties

De regeringsleiders van veertien landen in Zuidelijk Afrika, verenigd in de Southern African Development Community (SADC), negeren een oproep van westerse landen, Amnesty International en de grootste oppositiepartij van Zimbabwe om sancties te overwegen tegen de Zimbabweaanse president Robert Mugabe. Ze vertrouwen erop dat de presidentsverkiezingen van 9 en 10 maart in Zimbabwe vrij en eerlijk zullen zijn. Dat verklaarden ze gisteren na een eendaagse top in Malawi.

Volgens Amnesty International dreigt er een burgeroorlog in Zimbabwe en zijn eerlijke verkiezingen onmogelijk door geknoei met wetten en politiek geweld.

Morgan Tsvangirai, de Zimbabweaanse oppositiekandidaat bij de komende verkiezingen, toonde zich gisteravond zeer teleurgesteld over de lankmoedige houding van de buurlanden. Hij noemde de SADC een organisatie ,,die met twee maten meet, vol hypocrisie''. Een van zijn partijkantoren werd afgelopen weekend door aanhangers van de regering in brand gestoken, een aantal aanhangers werd in elkaar geslagen en een politieke bijeenkomst werd door de politie met traangas verstoord.

President Mugabe heeft zijn collega's tijdens de bijeenkomst in Malawi beloofd dat het er eerlijk aan toe zal gaan bij de verkiezingen, dat er internationale waarnemers zullen worden toegelaten en dat buitenlandse journalisten de mogelijkheid krijgen om de verkiezingen te verslaan. Ook heeft hij verklaard dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar het recente politieke geweld in zijn land en dat hij met de oppositie zal samenwerken om de vrede te herstellen. Maar Mugabe staat erom bekend dat hij veel belooft en weinig waarmaakt. En hij heeft zijn beloften nadrukkelijk vergezeld van de kanttekening dat de wetten van zijn land moeten worden nagevolgd. Volgens een aantal recente wetten die onder grote druk door het parlement zijn gejaagd, wordt miljoenen burgers het stemrecht ontnomen, krijgt de overheid het monopolie op het aanwijzen van verkiezingswaarnemers en wordt de pers sterk aan banden gelegd.

De president van Malawi, Bakili Muluzi, die voorzitter is van de SADC, riep na afloop van de top op om ,,Zimbabwe een kans te geven''. ,,We hopen dat de beloften worden nagekomen.'' Op de vraag van een van de journalisten of Mugabe te vertrouwen is, zei Muluzi: ,,Die vraag heb ik ook gesteld. Hij zei: `Het komt dik in orde' en ik geloof hem op zijn woord.''

De VS en de Europese Unie bereiden sancties voor tegen Mugabe. Het Gemenebest overweegt schorsing van Zimbabwe.