Britse MKZ-crisis nu officieel voorbij

De Britse mond- en klauwzeercrisis is officieel voorbij. Om middernacht werd het noordoostelijke gewest Northumberland, de vermoedelijke bron van de veeziekte, als laatste virusvrij verklaard, elf maanden na de eerste uitbraak.

In totaal zijn 2.030 gevallen van de ziekte bevestigd, het laatste op 30 september vorig jaar. Om de ziekte uit te roeien zijn in het hele land bij elkaar zes miljoen koeien, schapen en varkens gedood en verbrand in de open lucht of begraven in massagraven.

De officiële kosten van de crisis bedragen ruim twee miljard pond (3,24 miljard euro). Boeren eisen ruim het dubbele aan compensatie van vernietigde veestapels, terwijl de kosten door gederfde inkomsten uit export en weggebleven toerisme nog vele malen hoger zouden zijn. De aanpak van deze crisis en de mogelijke bestrijding van een toekomstige uitbraak blijven intussen omstreden. Boeren en de Conservatieve oppositie geloven dat de regering in het begin niet radicaal genoeg is opgetreden en daarna juist meer schade heeft aangericht dan nodig. Volgens de NFU, de grootste boerenbond, neemt het besluit niettemin de ,,lange, zwarte schaduw'' weg die over het platteland ligt. Lord Whitty, staatssecretaris voor Plattelandszaken, waarschuwde dat de virusvrijverklaring ,,niet het einde van het risico'' betekent. Recente tests van miljoenen schapen hebben weliswaar geen besmetting aangetoond, maar het is volgens vee-experts niet ondenkbaar dat die alsnog de kop opsteekt. Vervoersbeperkingen blijven daarom voorlopig overal van kracht.

Het Verenigd Koninkrijk wil volgende maand de Europese MKZ-commissie vragen het internationale exportverbod op te heffen. Sommige Britse gewesten, die al langer virusvrij zijn of geen gevallen van de ziekte hebben gezien, kunnen al langer voorwaardelijk exporteren.

De MKZ-crisis houdt nare bijeffecten. Gisteren werd bekend dat een kalf van een koe waarbij BSE was vastgesteld illegaal is geslacht en in de voedselcyclus is terechtgekomen. Het `paspoort' van het kalf was niet ingenomen, zoals had moeten gebeuren, omdat de vee-inspectie overbelast was door de MKZ-crisis. De overheid noemt het menselijk risico van dit incident ,,laag''.