Beurs wacht op bedrijfscijfers

De Amsterdamse beurs toonde zich vanochtend richtingloos. Handelaren hopen erop dat de jaarresultaten van bedrijven voor meer richting op de beurs zullen zorgen. Binnenkort komt de stroom jaarcijfers op gang. Een van de grote bedrijven die na sluiting van Wall Street met cijfers komen is technologiezwaargewicht Intel. Het Nederlandse ASML staat komende donderdag op het programma.

Beleggers lieten zich vanochtend graag inspireren door de adviezen van effectenbanken. Een negatief rapport van Commerzbank over de staalsector zette Corus, de fusiecombinatie van Hoogovens en British Steel, 4 procent lager op 1,27 euro.

De Amerikaanse zakenbank Merill Lynch temperde haar aanbevelingen voor Europese verzekeraars. ING noteerde iets lager, Fortis aanvankelijk ook. Tegen het middaguur stond Fortis echter al weer ruim 1 procent hoger op 26,5 euro.

Supermarktconcern Laurus had last van de claim die Spaanse schuldeisers bij de rechtbank van Madrid hebben ingediend. Het zou gaan om een bedrag van 48 miljoen euro. De koers behoorde vanochtend met een verlies van 5 procent op 4,85 euro tot de grootste verliezers van de beurs.

Producent van melkrobots Prolion maakte de hardste smak. Het lokale beursfonds verloor eenderde van zijn waarde op 1,30 euro per aandeel. Beleggers dumpen het aandeel na de onverwachte verliezen en liquiditeitsproblemen die maandag naar buiten kwamen.

Bij de meeste Europese beurzen lagen technologiefondsen onder druk. Maandag nabeurs had glasvezelproducent Corning laten weten over het vierde kwartaal een voorziening te treffen, waardoor het bedrijf in de rode cijfers duikt. Vanmorgen kwam Marconi, fabrikant van telecomapparatuur, daar overheen met de mededeling dat extra bezuinigingen wellicht 4.000 extra arbeidsplaatsen zullen kosten.

In Tokio zakte de Nikkei-index met 233,54 punten tot 10.208,05, een daling van 2,25 procent. Op de eerste handelsdag van de week – maandag was de beurs dicht wegens een nationale feestdag – lieten de beleggers zich leiden door de ontwikkelingen op Wall Street van gisteren. In Tokio deden zich de sterkste dalingen dan ook voor in de technosector. Een onderneming als Kyocera, producent van onder meer mobiele telefoons, daalde met 5,5 procent.