`Ahmed liep niet te koop met zijn geloof'

De twee Nederlanders die in Kashmir werden doodgeschoten door Indiase soldaten bleken Marokkaanse mannen uit Eindhoven te zijn. De lichamen van Ahmed el-Bakiouli en Kariq el-Hassnoui worden overgebracht naar Eindhoven.

Ahmed el-Bakiouli is iemand die enthousiast aan iets begint, maar het nooit afmaakt, zegt een vroegere studiegenoot Ercan Demir. De jongens hebben een half jaar de schoolbank gedeeld aan de Hogeschool Fontys in Eindhoven, waar ze de twee avonden in de week bedrijfskader studeerden. ,,Het is een generale opleiding, een beetje techniek, een beetje economie. Studenten worden klaargestoomd voor het bedrijfsleven,' zegt Ercan. Ahmed was vooral goed in wiskunde.

Zondag werden Ahmed en zijn vriend Khaliq Hassnoui door Indiase miliatiren doodgeschoten in Srinagar, de hoofdstad van de omstreden deelstaat Kashmir. Ze zouden een patrouille hebben aangevallen. De suggestie was dat zij moslim-extremisten zouden zijn.

De 21-jarige Ahmed was een slimme jongen, vrij rustig, herinnert Ercan zich. ,,Hij zou geen vlieg kwaad doen.' Wel stoorde hij zich openlijk aan de uitdagende kleding van de docente wiskunde. Die vond hij te uitdagend. ,,Dit kan toch niet', fluisterde hij wel eens als ze haar op de gang tegenkwamen.

Ercan: ,,Ik ben ook moslim, maar zoals hij met de islam bezig was, zo was ik niet. Maar hij liep niet te koop met zijn geloof. Je moest het echt uit hem trekken. Ik vroeg hem er een paar keer naar en hij zei dat hij echt gelovig was. Hij liet zijn baard groeien. Op een gegeven moment had hij een flinke bos. We pesten hem ermee: hé, Sinterklaas.' Ahmed kon er wel om lachen.

Het meest ging Ahmed om met een Hindoestaanse klasgenote, die ook moslim was. In de pauzes aten ze vaak een broodje in de stad. Samen werkten ze bij het callcenter Transcom, in het kantorencomplex tegenover de Pathé-bioscoop. Ze brachten onder andere internetabonnementen aan de man. De vriendin zei vanochtend door de telefoon dat ze Ahmed nauwelijks heeft gekend. ,,Dat zegt ze omdat zij nu getrouwd is', zegt Ercan. ,,Zij zal niet vrijuit praten in het bijzijn van haar man.'

Ercan stopte na een half jaar met de studie, Ahmed een paar maanden later. Ercan: ,,Hij had eerder ook informatica en technische bedrijfskunde. Beide stydies heeft hij niet afgemaakt.'

Over de twintigjarige Khaliq Hassnoui is bijna niets bekend. Het blijft onduidelijk hoe ze elkaar hebben leren kennen, hoe lang hun vriendschap heeft geduurd. El-Bakiouli en Hassnoui bezochten regelmatig de moskee Al Fourkaan aan de Otterstraat in Eindhoven, die in de boeken van Kamer van Koophandel ingeschreven staat als een islamitisch cultureel centrum. Al Fourkaan huist in hetzelfde pand als de stichting Al Ouakf Al Islami, die in het jaarverslag van de Binnenlandse Veiligheidsdienst van 2000 werd aangemerkt als een instelling die met Saoedisch geld de integratie van jongeren probeert tegen te werken.

De familie van Bakouili is nauw verbonden met de stichting Al Ouakf Al Islami. Zijn vader is er van 1989 tot 1991 bestuurslid van geweest, zijn broer geeft les aan de aan de stichting gelieerde basisschool Tarieq Ibnoe Ziyah aan de Frankrijkstraat. Zijn broer heeft sinds het bekend worden van de dood van Ahmed vrij genomen, aldus de school. Vanavond vergadert het schoolbestuur over de kwestie.

Ahmed en Khaliq werden op 19 december door hun ouders als vermist opgegeven bij de Eindhovense politie. Waarom de jongens naar Kashmir waren gereisd is nog niet duidelijk. In sommige media is gesuggereerd dat zij zouden willen meevechten tegen de Amerikanen in Afghanistan, maar er niet in slaagden de grens te passeren. Daarna zouden ze zijn afgereisd naar Kashmir, de Indiase deelstaat waar islamitische extremisten in gewapende strijd zijn verwikkeld met het Indiase leger.

De mannen zouden vanuit Amsterdam via Amman op 26 december naar New Delhi zijn gevlogen. Op 6 januari arriveerden ze in Srinagar, de hoofdstad van Kashmir. Ze waren vandaaruit Delhi met de bus en de trein heen gereisd. Aanvankelijk zouden ze drie dagen op een woonboot aan het Dalmeer verblijven. De eigenaar van de boot, Manzoor Ahmad Bukhtoo, vertelde aan persbureau AP dat de jongens geen wapens droegen. Volgens hem hadden zij hun verblijf tot een week verlengd omdat het gebied hun goed beviel.

De eerste twee dagen toerden Ahmed en Khariq met de autoriksha van de broer van de woonbooteigenaar rond het Dalmeer en door de stad Srinagar. Ze verlengden hun verblijf met drie dagen en trokken er de rest van de tijd zelf op uit. Zondag 13 januari verlieten de jongens de woonboot. Diezelfde dag werden ze in Srinagar doodgeschoten.

Over de toedracht van de dood van de jongens bestaan verschillende verhalen. De Indiase grenswacht beweert dat de Nederlandse `terroristen' een zelfmoordaanslag op een van de kampen beraamden. De jongens zouden mannen van de Border Security Force (BSF) met messen hebben aangevallen en zouden volgens de BSF getraind zijn in vechtsporten. In een holle ruimte onder de vloer zouden de militairen van BSF schedes van de dolken hebben gevonden die de jongens hadden gebruikt.

Volgens een andere versie, door persbureaus opgetekend, zouden de jongens een vrouw te hulp zijn geschoten die werd aangerand door Indiase grenswachters. De Kashmierse minister Khaled Najib Sahrawardi heeft opdracht gegeven tot een politieonderzoek. Sahrawardi heeft tegen de BBC gezegd dat er geen bewijs is gevonden dat de Nederlandse jongens moslimstrijders waren. De overkoepelende afscheidingsbeweging, the All Party Hurriyat Conference, eist dat de Verenigde Naties een onderzoek instellen naar de toedracht van de schietpartij. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ene vertegenwoordiger naar Kasmir gestuurd.

mmv Anil Ramdas en Rob Schoof

    • Ahmet Olgun
    • Frouke van Ommeren