Afghanistan kan salarissen niet betalen

De Afghaanse interim-regering die drie weken geleden werd geïnstalleerd, kan uitlopen op een mislukking als niet binnen enkele dagen 100 miljoen dollar (110 miljoen euro) beschikbaar komt.

Het geld is nodig voor de betaling van politie en ambtenaren, aldus een woordvoerder van de Verenigde Naties gisteren in de Afghaanse hoofdstad Kabul. ,,Deze regering heeft morgen enkele miljoenen nodig, anders is er straks geen land meer als de benodigde miljarden bijeen zijn'', zei Ahmed Fawzi, woordvoerder van de speciale VN-gezant voor Afghanistan, Lakhdar Brahimi. ,,Wil deze regering overleven, dan moet zij haar werknemers kunnen betalen.''

Na meer dan twintig jaar oorlogen en burgeroorlogen is het grotendeels verwoeste Afghanistan failliet. Volgens sommige berekeningen heeft het land de komende jaren meer dan dertig miljard euro nodig voor de wederopbouw.

Geld voor de salarissen van de 210.000 ambtenaren en 25.000 politiemensen heeft de interim-regering van premier Hamid Karzai niet. De Verenigde Naties zijn bang dat de steun van de bevolking en de ambtenaren voor de interim-regering snel wegvalt als er geen salarissen worden betaald.

De Amerikaanse senator Joseph Biden, die het land op dit moment bezoekt, pleitte er onlangs voor de bevroren tegoeden in het buitenland van het voormalige Talibaanregime te gebruiken voor de wederopbouw. Daarmee zou een bedrag van ongeveer 100 miljoen dollar gemoeid zijn. ,,Dat zou een stap in de goede richting zijn, maar het is niet genoeg om alle rekeningen te kunnen betalen'', aldus Fawzi.

Een van de problemen waar de nieuwe Afghaanse regering mee kampt, is de sterke stijging van de koers van de nationale munt, de afghani, ten opzichte van de dollar. Sinds het land is bevrijd van het Talibaanbewind is de afghani vier keer zoveel waard geworden ten opzichte van de dollar. Dat betekent ook dat de regering haar werknemers vier keer zoveel moet betalen. ,,We hadden geen rekening gehouden met zo'n dramatische val van de dollar'', zei Fawzi tegen journalisten.

Fawzi zei verder dat de Verenigde Naties begin deze maand een brief hebben gestuurd aan potentiële donorlanden om snel te betalen. Inmiddels heeft Afghanistan een bedrag van 17 miljoen dollar toegezegd gekregen, maar er is slechts 8 miljoen dollar binnengekomen.

De regering van Hamid Karzai werd vlak voor Kerstmis geïnstalleerd voor een periode van zes maanden.