Advocaat wil niet in Kamer voor LN

De Amsterdamse advocaat A. Moszkowicz wil niet voor Leefbaar Nederland in de Tweede Kamer. Vorige week donderdag heeft hij lijsttrekker Fortuyn laten weten zijn advocatenpraktijk niet te kunnen combineren met de politiek. ,,Als ik iets doe, wil ik het goed doen. Ik ben niet iemand die achteroverhangt in de Kamerbankjes.''

Fortuyn benaderde Moszkowicz een maand geleden na een symposium van het RTL-programma Business Class voor een plaats op de kieslijst. Fortuyn zag in hem een justitiewoordvoerder voor Leefbaar Nederland in de TweedeKamerfractie en zelfs een minister van Justitie als de partij zou gaan meeregeren.

Moszkowicz nam het verzoek in beraad, maar hij liet ook weten zijn praktijk niet te kunnen opgeven, omdat de acht medewerkers van zijn vestiging dan op straat zouden staan.

Vooral de pro-Israëlische houding van Fortuyn sprak Moszkowicz aan. Volgens Fortuyn zou Nederland een inniger vriendschap met Israëls premier Sharon moeten onderhouden. Moszkowicz: ,,Dat vind ik zo belangrijk dat ik andere ideeën voor lief zou kunnen nemen.''

Eerder benaderde Leefbaar Nederland advocaat G. Spong, emeritus-hoogleraar anesthesie B. Smalhout en het voormalige Kamerlid R. van Gijzel (PvdA).

Spong en Smalhout lieten weten geen interesse te hebben. Van Van Gijzel heeft de kieskring Den Haag geen antwoord ontvangen. Van Gijzel zegt desgevraagd een partij die tegenstellingen creëert in de samenleving niet te willen ondersteunen. Hij distantieert zich niet van het gedachtengoed van de PvdA.

Morgen presenteert Leefbaar Nederland haar voorlopige kandidatenlijst voor de Tweede Kamer.