2,20371

Tas met valse eurobiljetten

Stadswachten in het Brabantse Helmond hebben gisteren een plastic tas vol valse eurobiljetten gevonden. De tas lag bij het afval en bevatte nagemaakte biljetten van 10 en 20 euro.

De vervalsingen zijn volgens de woordvoerder van de Helmondse politie vermoedelijk met een printer gemaakt of gewoon gekopieerd. Een deel van de biljetten zat nog aan elkaar op papier van A4-formaat. Andere waren al losgesneden. Om hoeveel biljetten het gaat is nog onduidelijk, de politie heeft de tas in verband met het onderzoek niet geheel leeggemaakt. De tas en de briefjes zijn overgedragen aan de technische recherche.

De politie denkt dat de vervalsingen zo goed op de echte biljetten lijken dat ze best gebruikt hadden kunnen worden. De politie heeft nog geen idee wie de vervalsingen heeft gemaakt, zo meldde de woordvoerder van de politie vanochtend.

Het is niet voor het eerst sinds de invoering van de euro dat er vervalsingen zijn opgedoken. Ook in Duitsland, Ierland en Finland werden nagemaakte biljetten aangetroffen. In Frankrijk wordt onderzoek verricht naar een vrouw en haar zoon die brood met een nagemaakt biljet van 50 euro wilden aanschaffen. In het Portugese Lusa doken dit weekeinde ook vervalste briefjes van 50 euro op. De politie roept winkeliers op sneller vertrouwd te raken met de nieuwe biljetten.

In Eindhoven betaalde een 16-jarige jongen afgelopen zaterdag in een uitgaansgelegenheid met een nepbiljet van 10 euro. De jongen werd aangehouden.

Parkeermeters slikken centen

Wie wil profiteren van de overschakeling naar de euro, hoeft niet per se naar Thailand af te reizen om daar een tas met munten van 10 baht in te slaan, die Europese automaten aanzien voor 2-euromunten. Een muntje van 2 eurocent volstaat.

In 150 gemeentes verwarren parkeermeters de munt van 2 eurocent met het oude kwartje. Daarmee wordt parkeren een factor vijf goedkoper. De Dienst Stadsontwikkeling Hilversum, één van de gemeentes, voerde een steekproef uit toen het defect bekend werd.

Van de twee modellen parkeerautomaten die in en rond het centrum van Hilversum staan, ging er één consequent in de fout. De dienst vraagt zich af of het nog de moeite waard is om die 64 automaten aan te passen. Opnieuw afstellen van de apparatuur kost geld, en het voordeeltje voor de parkeerders duurt nog maar tot 28 januari. Daarna is de gulden geen betaalmiddel meer. Ook niet in de automaten.

Voor Amsterdam is het verhaal anders: alle 2.600 automaten maken de vergissing. De Dienst Stadstoezicht wil de schade verhalen bij de verkoper van de automaten, Taxameter. Die schade loopt overigens niet in de tonnen. ,,Hooguit enkele duizenden guldens'', zo schat de voorlichter. ,,Het parkeertarief in het centrum is 2,60 euro per uur. Voor twee uur parkeren moet de automobilist 52 muntjes bij je hebben. Wij verwachten niet dat veel mensen zoveel moeite zullen doen voor een klein beetje winst.''

Redactie Freek Staps. Bijdrage Arnoud Veilbrief. economie@nrc.nl