Winstalarm Prolion door mkz-crisis

Het kleine beursfonds Prolion, fabrikant van melkrobots voor koeien, heeft vanochtend een winstwaarschuwing afgegeven. Het verlies over de eerste helft van het op 1 juli begonnen boekjaar is opgelopen tot 5 miljoen euro. Wegens de mond-en-klauwzeercrisis in de eerste helft van 2001 is de verkoop van melkrobots sterk teruggelopen. In het vorige boekjaar leed de onderneming een verlies van 6,4 miljoen euro op een omzet van 26 miljoen euro.

Het halfjaarverlies van Prolion, dat een notering heeft aan de Nmax voor beginnende bedrijven, is hoger uitgekomen dan verwacht. Bestuurslid H. Buitenhuis had het nog geen twee maanden geleden over een verwachte tegenvaller van ,,enkele miljoenen euro's''. Dat het verlies hoger uitpakt is volgens hem te wijten aan de gestokte verkoop van melkrobots in met name Denemarken en Frankrijk. ,,Enkele maanden geleden leek de verkoop daar weer aan te trekken. Maar dat heeft niet doorgezet.''

Prolion heeft inmiddels vijftien mensen ontslagen en telt nu nog 54 medewerkers. Ook financieel directeur A. Wijmans moest weg. Dat heeft volgens Buitenhuis niks te maken met de tegenvallende financiële resultaten. ,,We zijn naar een kleinere organisatie gegaan. De financiën worden nu deels door mij gedaan.''

Het bedrijf is op zoek naar geldschieters, onder andere om het eigen vermogen van 28 miljoen euro aan te vullen. Bovendien heeft het geld nodig voor de lopende reorganisatie. Buitenhuis vertelt dat Prolion gaat mikken op just-in-time-productie. ,,We maken veel te hoge kosten door robots in grote hoeveelheden te maken, op te slaan en vervolgens te wachten op de vraag van de melkveehouder. Je kunt beter wachten tot je een vraag krijgt, om vervolgens de robot snel, binnen enkele maanden, in elkaar te zetten.''